Annika Sörenstam fyller 50 år. Vi firar genom att lista hennes största bedrifter genom åren. Foto: Getty images

Annika, 50 år!

Annikas fem mest minnesvärda ögonblick

Att fylla ett halvsekel betraktas av många som en milstolpe i sig. Men i Annika Sörenstams fall blir detta bara en i raden av alla de milstolpar som kantar hennes 50 år långa och fängslande livsresa.

Text: Eric Franzén • 2020-10-09

Det finns oändliga mängder tecken att skriva och otaliga ord att säga om vad hon åstadkommit som spelare. Bara perioden runt 00-talet vore värt en egen bok. Det var då hon detroniserades som världsetta av Karrie Webb. Något som enbart verkade injicera flytande lava i Sörenstams vener och därefter resulterade i dominanta urladdningar under åren som följde. Få trodde att de åtta LPGA-titlarna under säsongen 2001 skulle upprepas eller överträffas, ett år som också kröntes av den historiska 59-ronden. Tolv månader senare kunde Sörenstam blicka tillbaka på ett 2002 med totalt elva segrar på LPGA Tour, och totalt 13 världen över. Däribland Compaq Open på Vasatorps GK utanför Helsingborg.
Vi var en dryg handfull svenska mediajobbare som stod runt den 18:e greenen på Emirates GC, den där söndagen i december 2008. När birdieputten nådde koppens botten var den största svenska golfkarriären genom tiderna över.
Exakt vad Annika Sörenstam åstadkommit inom golfen visste vi varken då eller nu. Ännu idag är hon djupt involverad i spelet, fast främst utanför repen. Men i flera intervjuer som gjorts inför 50-årsdagen öppnas dörren försiktigt på glänt för att spela nästa års majors på den amerikanska seniortouren Legends Tour.
Men innan finns det fortfarande tid att blicka tillbaka på en av världens absolut främsta idrottskarriärer genom tiderna. Vi gör det på vårt sätt. Genom att lista de fem ögonblick som berörde oss extra mycket under Annika Sörenstams makalösa 16 aktiva år på världens tourer.

Getty images

US Women’s Open, 1995

Sörenstams första titel på LPGA Tour bärgades i den mest prestigefyllda majortävlingen på damsidan. Hon lyfte trofén på Broadmoor East Course 18:e green efter en dramatisk söndag där ledande Meg Mallon brädades av Sörenstam med en smärtsamt effektiv 68-rond. Egentligen hade också 1996 års upplaga i allra högsta grad platsat här. Annika Sörenstam försvarade då sin titel i överlägsen stil på Pine Needles i Southern Pines, North Carolina, där segermarginalen skrevs till hela sex slag framför tvåan Kris Tschetter.

Annika Sörenstam med ett historiskt scorekort. Foto: Getty images

59-ronden, 2001

En fredag i slutet av mars där Annika Sörenstam kommer något sent till banan efter en mindre lyckad morgon i Phoenix rusningstrafik. Andra ronden i Ping Standard Register Open spelas i treboll, där tävlingsledningen lottat ihop henne med systern Charlotta Sörenstam och Meg Mallon. Ingen höjer heller märkbart på ögonbrynen över Annika Sörenstams birdie på hål 10, där ronden inleds. Men när de kliver upp på 18:e hålets tee är hennes scorekort fyllt med åtta raka birdies, och en påtagligt uppjagad Sörenstam säger till caddien Terry McNamara att hon vill stänga första nio med ett par för att dämpa nervositeten. Hon gör mycket riktigt sitt par på hålet, för att sedan rivstarta andra nio med fyra raka röda siffror i kortet. Och så fortsätter det. På fredagens sista hål, banans nionde, ställs hon inför en birdieputt på strax under tre meter, och en möjlighet att gå på 58 slag. Denna dras något till vänster. Någon minut senare leder Sörenstam tävlingen på 20 under par inför helgen, och har blivit den första kvinnan någonsin att notera en rondscore under 60 slag i en officiell tourtävling.

Annika Sörenstam efter att ha vunnit Solheim Cup på Barsebäck 2003. Foto: Getty images

Solheim Cup, 2003

För första gången spelas ett Solheim Cup i Europa utanför de brittiska öarna. Evenemanget på Barsebäck får en nattsvart start när den dåvarande utrikesministern Anna Lindh avlider efter att hon knivskurits i ett vansinnesdåd inne på varuhuset NK i Stockholm. Men efter snabbt påkallade möten mellan tävlingsledningen och lokala myndigheter slås det fast att Solheim Cup ska genomföras som planerat, trots den landssorg som råder. Rent golfmässigt har Annika Sörenstam egentligen allt att förlora inför lagtävlingen på hemmaplan. Hon anländer som både tävlingens och det europeiska lagets absoluta fixstjärna, med enormt uppskruvade förväntningar placerade på sina axlar. Solheim Cup 2003 utmynnar dock i ytterligare ett blytungt styrkebesked av Sörenstam, som tillsammans med Suzann Pettersen blir det europeiska lagets främste poängplockare. Segersifforna skrivs 17,5 – 10,5 i Europas favör.

Som första kvinna på 58 år spelade Annika Sörenstam en tävling på herrtouren. Hela världen följde henne noggrant. Foto: Getty images

Bank of America Invitational, 2003

En orubblig lust för att utmana sig själv. En brinnande nyfikenhet för att tänja på spelets gränser. Två av Sörenstams mest karaktäristiska egenskaper utnyttjas till sitt yttersta när peggen trycks ned i marken på Colonial Country Clubs tee. Annika Sörenstam blir den första kvinnan på över 58 år som startar i en tävling på den amerikanska herrtouren PGA Tour. På väg till det första utslaget passerar hon förbi sin gamla landslagstränare och mentor, Pia Nilsson, som önskar henne lycka till. Sörenstam lyckas inte formulera ett svar, förlamad av nervositet inför det som väntar. Inombords försöker Sörenstam främst intala sig själv att oavsett vad som händer så kommer hennes dåvarande katt Nelson att tycka om henne precis lika mycket som tidigare. Bollen placeras på peggen. Utslaget landar drygt 230 meter från tee med träfyran. Nästan 25 meter längre än vad hon normalt slår samma klubba. Adrenalinet är lika påtagligt när hon stapplar av tee i en utdragen utandning och med ett försiktigt leende på läpparna. Hon går första ronden på 71 slag, träffar 14 av 15 fairways och placerar uttalat kritiske Vijay Singh i skamvrån med en vit strut djupt neddragen över huvudet. Annika Sörenstam missade kvalgränsen, men lämnade Texas och tävlingen med den samlade idrottsvärldens totala respekt.

Annika Sörenstam vandrade för sista gången en fairway som elitspelare 2008. Foto: Getty images

Dubai Ladies Masters, 2008

”Jag är nöjd med beslutet jag har tagit. Jag har inget mer att ge och vill inte vara kvar där ute och spela sämre och sämre. Det finns inget behov för mig att jaga något som inte finns. Jag har sagt att jag inte vill bli någon som någon i publiken säger: ’Jag minns när hon var riktigt bra’.

Annika Sörenstam satt vid podiet i medietältet på den europeiska damtourtävlingen i Dubai. När orden ovan yttrades har mindre än en halvtimme passerat sedan hon avslutade sin tävlingskarriär med en birdie på sista hålet i tävlingen. Hon hälsade på i täten tidigare under veckan men har ingenting med segerstriden att göra. Det spelar mindre roll. Birdien framför läktarna på Emirates avslutningshål blir en värdig slutpunkt.

94 segrar som proffs, varav 72 på LPGA Tour.
10 majortitlar.
Årets spelare på LPGA Tour vid åtta tillfällen.
Invald i Golfens Hall of Fame 2003.

Efter presskonferensen officiellt är avslutad dröjer hon sig kvar och pratar ledigt med de som vill ha exklusiva citat eller bara säga tack och hej. Annika Sörenstam har inga fler rangebollar att slå. Ingen mer övningsgreen att nöta puttar på. Innan Annika lämnar Dubai och tourgolfens bubbla väntar bara en middag med familjen och föräldrarna Tom och Gunilla.


Text: Eric Franzén • 2020-10-09
TournyttAnnika SörenstamLPGA TourTournytt
Scroll to Top