Kristoffer Ventura är med i toppen av Sanderson Farms Championship. FOTO: Getty Images

PGA-touren

Ventura håller norska fanan högt

Ska Kristoffer Ventura ta Norges andra PGA-seger? Kan måndagskvalaren MJ Daffue skrälla? Varför inte. Båda har chansen.

Text: Bo Steffensen • 2020-10-03

Viktor Hovland blev historisk när han som förste norrman vann på PGA-touren i februari.

Ska hans landsman Kristoffer Ventura bli nummer två?

Mycket golf återstår men han har i alla fall ett bra utgångsläge. Inför helgens spel av Sanderson Farms Championship i Jackson, Mississippi är Ventura –9 totalt, fyra slag efter ledande Keeagan Bradley (–13).

Efter en eagle på elvan och birdies på fjorton, femton var Kristoffer Ventura en stund uppe i delad ledning under fredagen. Det blev en solid 68:a för dagen och en delad femteplats.

Kristoffer Ventura är född i Mexiko och har en mexikansk pappa och en norsk mamma. När han var tolv flyttade familjen till Rygge i Norge.

Ventura slutade fyra på Korn Ferry tour-rankingen 2019 (efter bland annat två segrar), tog steget upp till PGA-touren där han fick behålla kortet även över den just startade säsongen.

Ventura, som är två år äldre än Viktor Hovland och gick – precis som Hovland – på Oklahoma State.

I säsongspremiären Safeway Open för några veckor var Ventura med och slogs om segern men slutade sjua, hans bästa resultat hittills i en PGA-tävling. Den placeringen gav honom nästan två miljoner kronor.

Sydafrikanen MJ Daffue tog sig in via måndagskval. På lördagen går han ut i näst sista boll. FOTO: Getty Images


En Venturaseger på söndagen vore oväntad men en än större skräll skulle sydafrikanen MJ Daffue stå för om han lyckas gå hela vägen. Daffue måndagskvalade sig in i tävlingen (via sju håls play off) och är nu – efter 65, 69 – tio under totalt och alltså tre efter inför helgen.

Måndagskval verkar vara lite av en specialitet för Daffue som tar sig fram vecka för vecka. På 14 försök att kvala in till Korn Ferry- eller PGA-tävlingar har han lyckats nio gånger.

– Jag tror receptet är att se till att ens puttning ligger på en bra nivå. När man går ut i ett play off kan man inte bara göra par. Man måste göra birdies för att gå vidare. Jag antar att varenda rond jag spelar så tar jag det som ett måndagskval, säger MJ Daffue.

Daffue gör sin blott femte tävling på PGA-touren men har ett liten fördel som kanske kan vara avgörande under helgen. Hans caddie är nämligen medlem på Country Club of Jackson där tävlingen spelas.

Det har dock bara hänt fem gånger tidigare att en måndagskvalare vunnit på PGA-touren. Skulle Daffue bli nummer sex slipper han kvala framöver.

Två svenska Henrik kom till start – Stenson och Norlander.

En får spela vidare, den andre får åka hem.

Henrik Norlander gick två under par på fredagen, är –5 totalt och ligger på en delad 24:eplats.

Namnen Stenson hade det tyngre och fick vänta ända till sista hålet på sin första birdie. Två över för dagen betydde rutschkana nerför leaderboarden. Stenson slutade därmed på par totalt och missade kvalgränsen med tre slag.

Följ tävlingen här


Text: Bo Steffensen • 2020-10-03
TournyttPGA-touren
Scroll to Top