Tony Finau har mottagit en stämningsansökan från en man som ska ha finansierat hans golfsatsning som ung, utan att ha fått pengar tillbaka. Foto: Getty images

Tournytt

Tony Finau stäms på 145 miljoner kronor

Storstjärnan Tony Finau har stämts på 16 miljoner dollar av en person som menar att han finansierade amerikanens golfsatsning.

Text: Jesper Johansson • 2020-09-28

PGA Tour-spelaren Tony Finau ska enligt Desert News ha stämts på en enorm summa. Spelaren ska, om stämningsansökan går igenom, betala 16 miljoner dollar – ungefär 146 miljoner kronor – till en man som heter Molonai Hola.

Enligt Desert News finansierade Hola den golfsatsning som genomfördes av bröderna Finau under 90-talet. Han ska ha betalat för boende, försäkring, transport och levnadskostnader i ungefär ett år samtidigt som familjen flyttade till Florida för att sönerna Tony och Gipper skulle kunna få lektioner av David Leadbetter.

Enligt stämningsansökan ska den summan ha varit ungefär 592 000 dollar, 5,3 miljoner kronor.

Detta är ju förstås ganska långt ifrån de 146 miljoner Hola nu är ute efter. Den summan är satt då han menar att han blivit lovad 20 procent av brödernas ekonomiska intäkter inom golfen. Summan är fortfarande för hög men i den pengen ska det finnas med kompensation för fördröjningen och ränta på lånet.

Tony Finau har tjänat över 20 miljoner dollar som proffs på Korn Ferry och PGA Tour. Han har vunnit på PGA Tour vid ett tillfälle, 2016. Hans senaste resultat var en delad åttondeplats i US Open.
– Vi är medvetna om det här och har förtroende i den legala processen. Vi kommer inte kommentera detta ytterligare, säger Finaus agent Chris Armstrong i ett uttalande enligt Golf Channel.


Text: Jesper Johansson • 2020-09-28
TournyttPGA TourTony FinauTournytt
Scroll to Top