Henrik Stenson säger att veckans tävling kommer bli en rejäl utmaning. Inte minst på greenerna. Foto: Getty images

US Open

Henrik Stenson: ”Svårare greener än i The Masters”

Vi är bara timmar ifrån start av årets US Open. För spelarna kommer tävlingen kännas som en evighet. Henrik Stenson säger att det är "dags att ta på sig säkerhetsbältet".

Text: Jesper Johansson, Martin Strömberg • 2020-09-17

Att veckans major kommer bli en tuff utmaning känns givet vid det här laget. Spelare har i flera intervjuer pratat om hur tuff ruffen är och hur snabba greenerna kommer spelas.
Henrik Stenson är en av dem. Han säger att greenerna på veckans bana, Winged Foot, är svårare än de på Augusta National – som är kända som några av världens absolut svåraste.
– Det här är svårare greener än i The Masters. Grymt ondulerade på många ställen och väldigt snabba, säger Stenson till Svensk Golf.

Men Winged Foot är mer än snabba greener. För utöver det kortast klippta gräset har USGA och banpersonalen låtit ruffen i stor utsträckning växa fritt, vilket gör att bollar kommer vara svåra att få tillbaka in i banan – om man över huvud taget hittar dem.
När regerande mästaren av majorn, Gary Woodland, talade med pressen exemplifierade han det höga gräset på följande vis:
– Jag skulle chippa runt en green när min caddie kastade bollar mot mig för att träna med och vi tappade då bort en boll i fem minuter och den var precis framför mig. Vi hittade den först när jag trampade på den. Bollarna kan försvinna snabbt.

Henrik Stenson håller med om att ruffen kan bli ett problem.
– Det är inte supersmalt men det gäller att träffa fairways ofta. Det är en seg ruff och hyfsat lång bana. Och då har det inte blåst något ännu, säger svensken.

Som lök på laxen tror Sveriges högst rankade herrspelare att banan kommer bli ännu svårare framöver, oavsett hur vädret blir.
– Det är faktiskt inte jättehårt ännu men jag tror nog att vattenförbrukningen kommer minska framöver, säger Stenson.
– Det är dags att ta på sig säkerhetsbältet. Det här kommer bli ett riktigt tufft test.

Henrik Stenson skickar också med en bild på den första greenen och potentiella flaggplaceringar:


Text: Jesper Johansson, Martin Strömberg • 2020-09-17
TournyttHenrik StensonTournyttUS Open
Scroll to Top