Sophia Popov med pokalen efter knallen på skotska västkusten. Foto: Getty images

Livsförändrande seger

Tänkte sluta för ett år sedan – vann 5,9 miljoner

Under söndagen fick vi kanske se den största knallen inom golfens historia. Sophia Popov, rankad 304:a i världen och utan spelrätt på LPGA Tour, lyckades vinna AIG Womens Open.

Text: Jesper Johansson • 2020-08-24 Uppdaterad 2020-08-24

Sophia Popov bröt ihop på Royal Troons 18:e green. Den 304-rankade tyskan hade lyckats med något som möjligtvis går att läsa i en Buster-liknande tidning. Något som inte händer i verkligheten.

Sophia Popov hade lyckats vinna AIG Women’s Open – och förändrade sitt liv för all framtid.

Men för att förstå hennes bedrift måste vi backa bandet.
För ungefär ett år sedan stod det klart att Sophia Popov inte längre skulle kunna spela på LPGA Tour, då hon tappat sitt kort. Där och då lutade det åt att hon skulle ge upp drömmen om livet som golfproffs. Men med ett spel hon själv tyckte inte hade nått sin potential valde hon att fortsätta kämpa på Symetra Tour, undertouren.

Men säsongen där hann knappt börja innan coronapandemin slog till. En tävling spelades där innan Popov återigen stod utan tävlingar att spela.

Hon valde då att börja spela på en tour med ännu sämre ranking: Arizonas egna Cactus Tour.

Efter att ha spelat ett antal tävlingar på den lilla touren lyckades hon i mitten av april ta sin första proffsseger. 27-åringen vann på Union Hills CC.

Veckan därpå vann hon igen. Och efter tre segerlösa veckor skulle tyskan ta sin tredje seger på satelittouren – sina tre första professionella golfsegrar.

https://www.instagram.com/p/CERAMgnFg4i/?igshid=1sjcybc0h992d

Coronapandemin hade gjort att Sophia Popov spelat om mindre pengar, men tjänat desto mer självförtroende.
Några månader efter sina segrar beslutade hon sig för att vara caddie åt sin vän Anne Van Dam på LPGA Tour, som då återstartat. Veckan därpå fick hon åter spela på LPGA Tour – tack vare coronaviruset.

Marathon LPGA Classic ville fylla upp tävlingsfältet med Symetra Tour-spelare då viruset gjorde att många internationella spelare inte kunde ta sig till tävlingen.

Popov tog vara på chansen hon givits och slutade delad nia. Det resultatet innebar att hon kvalificerade sig till årets första major AIG Womens Open.

Veckan därpå åkte hon hem till Phoenix för att spela på Symetra Tour och väl där blev det en andraplats. Formen var intakt när hon därefter satte sig på planet till Skottland.

Väl på Royal Troon spelade hon ett inspelsvarv innan hon såg en repris på Henrik Stensons historiska seger över Phil Mickelson 2016.

En sådan duell fick vi dock inte se på söndagen. Istället visade Sophia Popov att sagor kan bli sanna.

304-rankade tyskan vann AIG Women’s Open med två slags marginal ned till tvåan, Jasmine Suwannapura.
– Jag var nära att sluta förra året. Jag tackar Gud för att jag inte gjorde det, sa Popov efter segern.
– Det här är något jag inte ens kunde drömma om för en vecka sedan och det är otroligt att golf tillåter saker som det här att hända.

Inför segern på Royal Troon hade Sophia Popov spelat in 108 051 dollar, ungefär 945 000 kronor.
När hon vann på Cactus Tour fick hon en segercheck värd 6 650 dollar. Hennes segercheck på söndagen hade ytterligare två nollor och lite till.
Sophia Popov van 675 000 dollar, 5,9 miljoner kronor. En livsavgörande summa för en spelare som planerade livet efter golfen för ett år sedan.
– Jag visste att vi spelade om stora summor men jag visste inte att summan var så här stor, vilket förstås är otroligt, sa en chockad Popov under presskonferensen efter segern.


Text: Jesper Johansson • 2020-08-24
TournyttLPGA TourSophia PopovSymetra TourTournyttWomen's British Open
Rulla till toppen