Brooks Koepka jagar sin tredje raka PGA Championship-seger och är i en fin position. Foto: Getty images

PGA Championship

Jagande Koepka självsäker: ”Gillar mina chanser”

Sena birdies gör att Brooks Koepka har segerchans. Nu jagar han Dustin Johnson – som historiskt haft svårt att knyta ihop majorsäcken.

Text: Jesper Johansson • 2020-08-09

Brooks Koepka har vunnit de två senaste upplagorna av PGA Championship. Efter birdies på hål 16 och 18 under lördagen är amerikanen bra med för att vinna även i år.

Med 18 hål att spela är fyrfaldige majorvinnaren Koepka två slag bakom ledande Dustin Johnson och har därmed placerat sig i ett fint smygläge för att både ta sig ikapp och förbi. Enligt Koepka själv är det många spelare som har chansen att vinna. Allt handlar om att vara den som kapitaliserar på framför allt inledningen av ronden.
– Ärligt talat tror jag att spelarna som är fyra under par har en chans att vinna. Det är nog realistiskt. Man kan vara 3–4 under par efter sju hål. Och om de sätter andra teekulor i morgon kan den siffran snarare vara 4–5 under par. Om du sedan spelar hål 8 och hål 9 bra och gör en birdie på hål 10 . . . då är du uppe och nosar på den där ledartavlan, sa Koepka efter ronden.
30-åringen adderade därefter att ytterligare en faktor kan påverka resultatet.
– Allt är beroende på vädret. Men är du fyra under par, fem slag bakom Dustin (Johnson), har du en chans att vinna.

Koepka är alltså två slag bakom sin vän Dustin Johnson. Under lördagsvarvet blev det en birdie på hål 4. Utöver den cirkeln i scorekortet gjorde han åtta par innan vändningen.

Men om förstanian var relativt händelsefattig var sista nio desto mer händelserika. Koepka gjorde birdie på hål 12 för att sedan göra tre raka bogeys och därmed se ut att vara på väg bort från segerstriden.
Men två birdies – en på hål 16 och en på hål 18 gör att han defintivt är med och slåss om segern. Kanske kan man också räkna bort något av de där två slagen då Koepka har en nyckel många av de andra i toppen saknar: rutin i majorsammanhang.
– Det handlar om bekvämlighet. Jag är väldigt bekväm i att vara i ledning i ett stort event. Det är ju inga fans här, vilket jag tror spelar lite roll också. Det blir lite annorlunda jämfört när de står bakom dig och det du gör. Det är också skillnad från när de är emot dig. Det kommer vara en väldigt speciell söndag som jag ser fram emot, sa Koepka.

Dustin Johnson har vunnit en major i karriären. Han har däremot haft desto fler chanser att ta fler segrar. Vid tre tillfällen har han varit i ledning efter 54 hål. Samtliga gånger har han inte lyckats knyta ihop säcken. Koepka tror att det är en mental tröskel att ta sig över när det kommer till den andra majorsegern.
– Det blir tufft när du tycker du spelat tillräckligt bra för att vinna flera gånger men inte lyckats göra det. Men du måste sätta dig i situationen tillräckligt många gånger. Det är något jag är väldigt bra på. Men den andra seger är helt klart tuffare, sa Koepka till pressen på plats i San Francisco.

På frågan ”hur säker är du på din egen kunskap att ta hem segern imorgon?” var Koepka precis så självsäker som vi lärt oss att han ska vara för att spela sin bästa golf.
– Jag spelar bra så jag gillar mina chanser. Om jag är i fairway lite mer och inte sätter mig i luriga lägen. Kan jag göra det imorgon har jag en bra chans att vinna.


Text: Jesper Johansson • 2020-08-09
TournyttBrooks KoepkaPGA ChampionshipTournytt
Scroll to Top