Alex Norén, Tiger Woods och Brooks Koepka spelade bra under torsdagen. Foto: Getty images

PGA Championship

5 spaningar efter första majorvarvet

Efter mer än ett år fick vi under torsdagen äntligen se majorgolf igen. Här är fem tankar efter första varvet av PGA Championship

Text: Svensk Golf • 2020-08-07

1. Svårare än väntat

Att banan skulle vara enkel trodde vi kanske inte. Men att den skulle spelas så här svårt var inte vad vi förutsåg.

Den fuktiga luften gjorde att spelarna inte fick den längd de är vana med. Redan där höjdes svårighetsgraden. Lägg där till en så frodig ruff att det flera gånger var omöjligt för spelarna att ta sig upp på green och greener som både var hårda och svårlästa.

Många spelare hade stora problem under torsdagen och känslan är att det trots allt inte bara är de längst slående som har chansen att vinna. Vilket leder oss till nästa punkt…

2. Flera spelartyper i toppen

På förhand var känslan att spelare som Bryson DeChambeau, Justin Thomas, Rory McIlroy och Dustin Johnson skulle vara i toppen av ledartavlan på TPC Harding Park. Men riktigt så har det inte blivit.

Även fast flera långtslående är med längst upp på ledartavlan (Jason Day, Brooks Koepka, Tony Finau) finns också en hel del spelare vars styrka snarare är precision från tee. I toppen finns spelare som Zach Johnson, Brendon Todd och Kevin Kisner, vilket inte är de spelare vi vanligtvis förknippar med längd.

Nej, TPC Harding Park har efter 25 procent av tävlingen visat sig vara mer än en bombmatta. Här kan precision och ett delikat närspel vara minst lika framgångsrikt.

3. Tiger Woods har chansen

Efter 18 spelade hål är Tiger Woods två under par och delar 20:e-platsen. Med tre slag upp till ledarduon är han på intet sätt uträknad från veckans major. Tvärtom kan hans rutin och kunskap göra att han de kommande dagarna klättrar på ledartavlan. För när spelare utan rutin blir nervösa – stärks Tiger Woods och hans spel.

4. Blandade svenskresultat

Alex Norén är den svensk som är bäst placerad efter 18 spelade hål. Svensken är tre under par och därmed delad tolva. Under en kort period var han faktiskt i ensam ledning, fyra under par, men föll tillbaka till en position som gör att han fortfarande är väldigt bra med i tävlingen.

Näst bäste svensk är Henrik Stenson. Majorvinnaren inledde tävlingen med en bogey och gjorde därefter ytterligare två kvadrater i scorekortet. Till dem fick han dock in tre cirklar, alltså birdies. Stensons parrond innebär en delad 48:e-plats.

Marcus Kinhult är den tredje och siste svensken med i veckans major. Han fick dock inte alls till det spel vi vet att han har i sig och gick runt på 74 slag. Det innebär en delad 128:e-plats. Inför det andra varvet ser det ut som att +1 räcker för att klara kvalgränsen. Så än finns det hopp!

5. Brooks Koepka blir livsfarlig

Det är otroligt hur skicklig Brooks Koepka är på att vara ”bäst när det gäller”. Efter ett år med, i Koepkas mått mätt, svaga resultat visade han förra veckan att det börjar vankas major. Som ett brev på posten ser vi också hans namn högt upp på ledartavlan.

Efter 18 spelade hål är amerikanen delad trea, ett slag bakom ledarduon Jason Day–Brendon Todd. Hade jag varit en av de två spelarna hade jag ”aktat rygg”, snart kan nämligen en frustande Koepka komma springandes upp på tavlan.


Text: Svensk Golf • 2020-08-07
TournyttAlexander NorenBrooks KoepkaHenrik StensonMarcus KinhultPGA ChampionshipTiger WoodsTournyttTPC Harding Park
Scroll to Top