Vi må vara mitt i en pandemi men vissa golftourer hittar sätt att avgöra tävlingar ändå... /Foto: Ecco Tour

ECCO Tour

Historiens märkligaste tävling (?) pågår just nu

32 spelare, däribland flera meriterade proffs, spelar på onsdagen ECCO Tour Virtual Matchplay. Livescoring och hela paketet. Men inga golfslag slås…

Text: Oskar Åsgård • 2020-04-22 Uppdaterad 2020-04-22

När nyheten passerade förbi i flödet hann tanken snabbt hoppa från:

“Spelas det tourgolf i Danmark – hur har vi kunnat missa det?”

Och sedan snabbt vidare till:

“Är det 1 april?”

Nej, det spelas ingen tourgolf i Danmark. Och datumet är helt säkert onsdagen den 22 april.

Men för den som vill följa lite livescoring med golfproffs som Thomas Björn, Lucas Bjerregaard och Sören Kjeldsen i det 32 man starka startfältet så finns den möjligheten just nu.

Just nu undrar ni, precis som jag gjorde alldeles nyss, hur tusan själva tävlingsmomentet går till. Jo, spänn fast säkerhetsbältet, så ska ni få höra på ett upplägg som nog hade fått dig avfärdad som en fullständig skojare för några månader sedan. Men nu är det speciella tider och då tas minst sagt speciella grepp.

De 32 spelarna har lottats mot varandra i en matchstege. I prispotten finns 2 000 euro.

Sedan kastas tärningar (ja, speltärningar) och beroende på hur dessa faller så får spelaren en score. Det finns till och med en plikttärning, bara en sån sak.

Tärningarna kastas av tävlingsledarna Morten Örum Madsen och Thomas Nielsen. Enligt eccotour.org hittar vi också Brian Vester och Flemming Astrup i studion och ”rules office”.

Brädet på vilket tärningarna kastas är ett golfhål, inte vilket hål helst utan det klassiska tolfte på Augusta National, och om tärningen hamnar i ett hinder (förlåt, pliktområde) så plockas den särskilda plikttärningen fram.

En fullständig förklaring av hur detta går till hittar ni i videoform på den ECCO Tours hemsida, klicka här för länken dit. Och spetsa öronen, för det är på danska.

Vinnaren av onsdagens matchspel får 500 euro. Sören Kjeldsen möter Jörgen Winther Johansen i första omgången. Thomas Björn tar sig an Emil Sögaard. Tryck på bilden nedan för att komma till livescoringen av detta synnerligen unika ”golfevent” som pågår just nu.


Text: Oskar Åsgård • 2020-04-22
ArtiklarTournyttECCO TourLucas BjerregaardSören KjeldsenThomas Björn
Scroll to Top