Linn Grant leder nyligen påhittade Världscupen Golf Dam 2020. Foto: Göran Söderqvist

Tournytt

Inga tävlingar spelas – svenska eliten hittar på egen

I brist på annan typ av tävling har Svenska Golfförbundets landslagsverksamhet satt ihop något de kallar Världscup Golf Dam 2020 – för att hålla Sveriges bästa spelare på tå.

Text: Jesper Johansson • 2020-04-15

Inga tävlingar spelas på LPGA Tour, Symetra Tour, Ladies European Tour eller LET Access Series. Det här gör att Sveriges bästa damgolfare inte har någonstans att tävla. Därför har Världscup Golf Dam 2020 skapats. Jon Karlsen, expert inom Sveriges landslagsavdelning, är ansvarig och har satt ihop ett system som gör att Sveriges golf-ess kan mötas i en tävling – trots att de är på olika platser i världen.
”Svenska spelare finns på olika platser i världen, mestadels i Sverige men ett stort antal finns även i USA. För att skapa en utmaning, något som kan öka fokus i den träning som spelarna kan utföra vilket är olika beroende på var de befinner sig skapades Världscup Golf Dam 2020”, skriver förbundet i ett pressmedelande.

Mer än 20 elitspelare deltar i tävlingen. Normalt spelar de på LPGA Tour, Symetra, LET och LETAS.  Dessutom deltar flera elitamatörer i tävlingarna, som är utformade på ett sådant sätt att de kan göras oavsett om man har tillgång till en fullängdsbana eller inte.

Så här ser Världscup Golf Dam 2020 ut i april

• Fyra tävlingsveckor
• Fem grenar varje vecka
• Spel, puttning, närspel, fysträning och media
• Tävling i alla grenar varje vecka
• Poäng efter placering i golfgrenarna
• Bonuspoäng för genomförd fysträning
• Bonuspoäng för genomförd mediaaktivitet

Efter den första tävlingsveckan är det ingen av proffsen som är i ledning. Istället är det Linn Grant, en av världens bästa amatörgolfare.

Topp-5 Vecka 1
1. Linn Grant                                15,33 poäng
2. Linnea Ström                           11,48
3. Linnéa Johansson                  10,81
4. Lisa Pettersson                       10,64
5. Mia Landegren                       9,14

Är du lika sugen på att följa tävlingsgolf som spelarna är att delta i dem? Då kan det finnas en slags genväg. För på Facebook och Instagram publicerar Swedish Golf Team uppdateringar från Världscupen Golf Dam 2020.


Text: Jesper Johansson • 2020-04-15
TournyttLadies European TourLETASLinn GrantLPGA TourSymetra TourTournytt
Scroll to Top