Istället för i april kan Masters nu komma att spelas i november // Foto: Getty Images

Majorschemat

Säsongen kastas om – alla majors kan få höstdatum

Coronavirusets spridning gör att vi kan komma att få en fantastisk golfhöst.

Text: Martin Strömberg • 2020-03-29 Uppdaterad 2020-03-29

PGA-touren har ställt in alla tävlingar till och med PGA Championship, som skulle ha spelats den 14-17 maj, på grund av den pågående pandemin Covid-19.

USA har nu flest konstaterade fall i världen och kurvan pekar fortfarande uppåt, vilket gör att det absoluta värstascenariot, att det inte kommer att spelas några majors i USA under 2020, inte är helt uteslutet.

Men de flesta hoppas på, och räknar med, att stormen bedarrar under sommaren och det skulle i så fall innebära att hösten ur ett golfperspektiv skulle kunna bli helt underbar.

Enligt källor till Golf Digest är US Open på Winged Foot, planerad till den 18-21 juni, i farozonen att ställas in härnäst, även om inget officiellt beslut är kommunicerat, liksom The Open på Royal St Georges 16-19 juli.

Ovissheten över när livet och golfspelandet kan återgå till det normala igen gör att en mängd olika scenarion diskuteras och den senaste given är att Masters ser över möjligheterna att spela på Augusta National i början av november. Det har tidigare ryktats om oktober men enligt källorna ser Augusta National hellre ett något senare datum då banan normalt sett är torrare i november än i oktober.

PGA Championship arbetar enligt uppgifter på att få in tävlingen i slutet av juli och början av augusti, under datumet som den uppskjutna OS-golfen skulle ha spelats i Tokyo, men även senare datum diskuteras.

Inget beslut har ännu fattats när det gäller Ryder Cup 25-27 september, men enligt Golf Digest förbereder sig PGA of America på en eventuell flytt till 2021. Om Ryder Cup skulle flyttas fram så finns reservplanen att lägga The Open på Ryders datum och att på grund av antalet soltimmar spela The Open från två tees alternativt minska startfältet.

US Open är möjligen den tävlingen som svävar mest i det fria just nu.

Tävlingen är inte officiellt framflyttad men allt fler tror att den kommer att skjutas fram, och då blir det väldigt trångt om utrymmet i tävlingsschemat. Det talas om ett septemberdatum också för US Open och även ett eventuellt byte av spelplats. New York-området är hårt drabbat av Covid-19 och enligt Golf Digest har arrangörerna diskuterat Pinehurst eller Oakmont som alternativa spelplatser om det skulle anses nödvändigt.

På damsidan har redan Evian Championship fått nytt datum och flyttar från 23-26 juli till 6-9 augusti.

Detsamma gäller ANA Inspiration som har flyttats från sitt vårdatum fram till den 10-13 september.

US Women´s Open (4-7 juni) samt Women´s PGA Championship (25-28 juni) har ännu inte flyttats fram men befinner sig klart i riskzonen.


Text: Martin Strömberg • 2020-03-29
TournyttEvian ChampionshipKPMG Women’s PGA ChampionshipLPGA TourPGA ChampionshipPGA TourThe MastersThe OpenTournyttUS OpenUS Women's Open
Scroll to Top