Långtslående Brandon Matthews med sin favoritklubba // Foto: Getty Images

PGA Tour

Slår längst av alla – nu gör Matthews debut på PGA Tour

Utmanar Cameron Champ när det gäller längd från tee.

Text: Martin Strömberg • 2020-03-04

Brandon Matthews hamnade i rampljuset under förra årets Argentina Open då han i särspelet stördes av ett rop när han puttade för birdie och för att kvalificera sig för sommarens The Open på Royal St Georges.

Han blev störd, missade naturligtvis putten och blev irriterad.

Lätt att förstå.

– Jag trodde att det var någon som störde mig med avsikt, förklarade Matthews efteråt.

Men när han efter särspelet fick höra att ropet hade kommit från Juanchi, en medelålders man med Downs Syndrom som älskade golf och som hade råkat ge verbalt uttryck för lite av sin entusiasm under avgörandet, försvann irritationen.

– Jag ville verkligen inte att han skulle vara ledsen eller tro att det var hans fel att jag missade putten, så jag gav honom en rejäl kram och signerade lite saker och gav honom. Det var inte min avsikt att det skulle bli någon viral grej, jag ville bara göra rätt för mig och att han skulle må bra, förklarar Matthews inför veckans Arnold Palmer Invitational, dit han fått en sponsorsinbjudan.

25-åringen från Scranton, Pennsylvania, blev en viral succé efter händelsen och han har sedan den missade putten hållit kontakten med Juanchi via mail och sms.

Matthews, som till vardags spelar på PGA Tour Latinoamerica är dessutom känd för att vara den spelare på någon tour som slår längst. Han svingar drivern normalt i drygt 130 miles per hour och har en bollhastighet på runt 190-195 mph.

Rory McIlroy ligger för att jämföra strax över 180 mph och Cameron Champ, som var i toppen av statistiken när det gäller längd från tee på PGA-touren säsongen 2018/19, ligger omkring 193 mph.

Matthews landar bollen drygt 300 meter med drivern och han har varken spoon eller träfemma i bagen. Nästa klubba han använder är järntvåan som han landar ungefär 260 meter behagligt.

– Jag har andra delar av spelet som också är ganska bra men fokus blir alltid på min längd, säger Matthews.

Arnold Palmer Invitational innebär Matthews debut på PGA-touren men har inte tänkt att be om ursäkt över sin plats i fältet.

– Jag har jobbat hela livet för det här och jag har alltid lyft mig när jag behöver ta spelet till nästa nivå. Om jag kan ta mig in topp tio så får jag spela nästa tävling och det känns inte orealistiskt.

Tre svenska spelare ställer upp på Bay Hill. Henrik Stenson, Alex Norén och Henrik Norlander.


Text: Martin Strömberg • 2020-03-04
TournyttAlexander NorenBrandon MatthewsHenrik NorlanderHenrik StensonPGA TourTournytt
Scroll to Top