Fransosen Mike Lorenzo-Vera berättar i ET-bloggen om hur han slarvade bort alla sina pengar under en tung period // Foto: Getty Images

ET-blogg

Tourspelaren berättar om miljonskulderna: “Dåliga beslut och fester”

Lorenzo-Vera berättar om vändningen efter slösande och partyliv.

Text: Martin Strömberg • 2020-02-20

Europatouren publicerar ibland spelarbloggar på sin hemsida och den här veckan är det en av de senaste årens hetaste spelare på ET, Mike Lorenzo-Vera, som berättar om sin karriär.

Och det är en riktigt krokig och färgstark historia som fransosen öppenhjärtigt målar upp.

Efter en fin säsong 2008 var det guld och gröna skogar för Lorenzo-Vera. Han hade spelat in bra med pengar under året, började skaffa sig dyra vanor och tappade kontrollen över sin ekonomi.

– Jag vet allt om hur det är på den mörka sidan. Jag slutade nästan sist av alla på Challengetouren 2013 och hade upp mot 400 000 euro i skulder hemma i Frankrike på grund av dåliga beslut, festande och att jag var alldeles för generös mot min omgivning. Jag var verkligen nere på botten.

Lorenzo-Vera berättar att han inte funderade på vad han gjorde med pengarn utan bara körde på utan att titta i vare sig backspegeln eller på kontoutdragen. Till den dagen då det inte gick att använda kortet.

– Jag ringde till banken och skällde ut dem och frågade varför kortet slutat fungera. De svarade att det var slut på pengar.

Han fick problem att betala sin skatter och hamnade i ekonomiska bekymmer.

Och det var då vändningen kom.

– Mot slutet av 2013 var jag helt vilse. Jag minns exakt ögonblicket då jag förstod hur vilde jag var. Jag satt i soffan hemma och tittade på golf på teven och David Horsey spelade bra någonstans. Det här har ingenting med Dave att göra men jag minns att jag ropade “Hur kan den här killen spela så bra.”

Jag hade slagit honom och så många av de andra spelarna tidigare.

Min flickvän som satt bredvid svarade: “Därför att de är bättre än du. De spelar på Europatouren och du sitter i en soffa och spelar inte ens på Challengetouren.”

– Jag insåg att hon hade rätt. Jag var nere på botten och just där och då bestämde jag mig för att ta mig upp till ytan.

Lorenzo-Vera ringde till sin bror, Frank, som är golftränare, och bad honom om hjälp att träna inför kvalskolan. Han hade turen på sin sida och kom in som första reserv efter att engelsmannen Miles Tunnicliff lämnat återbud. Han klarade kvalgränsen med ett slags marginal och sedan dess har det sakta gått åt rätt håll.

– Jag spelade bra golf men jag var mentalt svag. Jag ledde inför slutronden på Valderrama 2016 men slutade sexa efter en dålig slutrond. Jag kunde inte förstå hur jag kunde spela så bra torsdag till lördag och sedan tappa allt sista dagen.

Strax efter Valderrama började han träffa Meriem Salmy, en känd fransk psykolog, och det tog ett år av regelbundna möten innan de ens nämnde ordet golf.

– Jag hade förlorat min far ett knappt år tidigare och jag hade så mycket att reda ut i mitt huvud innan vi kunde börja fokusera på psykologi och golfen. Jag har gått hos henne i fyra år och det är först nu jag börjar känna mig bekväm.

Förra året slutade Lorenzo-Vera på sin bästa placering, 19:e, i karriären på Race to Dubai och den här veckan jagar han sin första ET-seger i WGC-Mexico Championship.

Kanske kan 2020 bli året då han äntligen får stå överst.

Läs hela fransmannens blogginlägg här.


Text: Martin Strömberg • 2020-02-20
TournyttDavid HorseyEuropean TourMike Lorenzo-VeraTournyttWGC
Scroll to Top