Rory McIlroy fick se sin boll skruvas out-of-bounds på det första hålet av The Open 2019. Foto: Getty images

Tournytt

McIlroy om The Open-missen: ”Jag ’chokade’ inte”

Redan efter det första hålet var Rory McIlroy fyra över par. Trots det menar han att det inte var en kollaps som skedde i The Open sommaren 2019.

Text: Jesper Johansson • 2020-02-11

För första gången på 51 år spelades The Open i Nordirland, sommaren 2019. Rory McIlroy skulle därmed få spela majortävlingen i sitt hemland och han var på förhand storfavorit att vinna.
Men så blev det inte. Till stor del grundades det i hans öppningshål – där han skrev in åtta slag på scorekortet, fyra över par.

McIlroy styrde ut en järntvåa från tee till vänster och bollen stannade out-of-bounds. Därefter fick han droppa för en ospelbar boll. Därefter gjorde han var han kunde för att klara kvalgränsen men slutade ett slag för högt efter två ronder. Till Irish Independent säger nu McIlroy att han blev tagen av stundens allvar, att det var en känsla han aldrig tidigare haft.
– Det var första gången jag kände: ’Herregud, det här är enormt!’ Jag var överväldigad. Jag var överväldigad av alla supportrar, jag kollade ut över publikhavet och tänkte bara ’milda makter!’, säger McIlroy till tidningen.

LÄS MER: Rory McIlroy ny världsetta

Efter den usla starten på mästerskapet gick Golf Channels expert, Brandel Chamblee, hårt åt McIlroy och sa att han inte klarade av de stora stunderna. Chamblee sa bland annat att en spelare som konsekvent spelar sämre än förväntat inte klarar av pressen. Amerikanen kallade det McIlroy gjorde för att ”chokea”.

LÄS MER: Johansson: McIlroy – världsstjärnan som missade kvalgränsen och vann

McIlroy själv ser det på ett annat sätt.
– Jag skulle inte säga att jag ”chokeade”. För mig är att ”chokea” det som hände mig på Augusta 2011, eller Adam Scott på Lytham 2012. Det är att ha en ledning och slänga bort den, snarare än att få en dålig start.
– Brandel menar att jag inte klarar av att avgöra majortävlingar men på de senaste fem åren har jag inte gett mig själv chansen att avgöra.

Men vad var det som hände då? Rory McIlroy hade under inspelsvarven spelat hål 1 med en 3-wood och järntvåa från tee. Men på torsdag morgon var han mer sugen på att slå en järnfyra – och föreslog det för sin caddie, Harry Diamond.
– Jag hade använt mig av järntvåan i Skottland veckan innan och var inte bekväm med den. Men med det sagt var järnfyran inte rätt klubba. Harry sa att jag skulle slå en järntvåa eftersom den inte skulle nå bunkern och jag höll med.
– Jag visste att det var rätt klubba men hade en dålig känsla. Det är lätt hänt och jag använde lite för mycket högerhand i slaget och bollen följde med vinden out-of-bounds, säger McIlroy om händelsen.


Text: Jesper Johansson • 2020-02-11
TournyttRory McIlroyThe OpenTournytt
Scroll to Top