European Tour Qualifying School Final Stage – Day 2

Tournytt

”Jag kände ren eufori”

LUMINE. Rikard Karlberg är klar för European Tour efter flera tuffa år med en allvarlig infektion och depression. På det sista kvalhålet lyckades han sätta en lång putt för att säkra kortet.

Jesper Johansson • 2019-11-21

Av de 15 svenska spelare som tagit sig till det sista kvalsteget för att nå European Tour var det endast en spelare som lyckades ta sig hela vägen ut på den stora touren. Eller ja, Niklas Lemke var också en av de spelare som tog sig till rätt sida kvalgränsen efter en enastående 66-rond under onsdagen. Men eftersom han redan innan hade den kategori som den platsen innebär var hans mål att sluta topp-10, eller till och med topp-3 för att på så sätt hamna i en bättre kategori till kommande säsong. 

Hans spelkamrat under avslutningsvarvet däremot, Rikard Karlberg, hade all anledning att skrika ut sin glädje efter att han lyckades sätta en monsterputt på det sista hålet av kvalet och därmed ta sig till rätt sida och ut på den stora touren igen.
– Hela veckan har varit så frustrerande med puttern. Jag har missat så många puttar och att sen sätta den här när jag behövde det … det känns fantastiskt, sa Karlberg till European Tour efter ronden.
– Jag hade en känsla hela dagen att tolv under par var vad som skulle krävas, så jag visste att jag behövde sätta den sista putten. När jag slog till bollen kändes det bra och den följde linjen perfekt. Sedan såg jag hastigheten och hoppades bara att den skulle nå hela vägen fram.

Det gjorde den.

Se Rikard Karlbergs putt och reaktion här:

Svensken har sedan tidigare spelat flera år på touren och lyckades vinna Italian Open 2015. Därefter var han dock tvungen att ta en paus från sporten på grund av såväl en allvarlig infektion men också en depression. Efter onsdagen 66-rond innehållandes en bogey, en eagle och fyra birdies, berättade Karlberg att han nu tagit sig till det finaste golfrummet i Europa igen som en bättre spelare.
– Jag är en bättre golfare nu jämfört med vad jag var då. Jag har nu spelat några år på touren och lärt mig om den press spelare har på sig och jag har lärt mig att man måste slå slagen, oavsett om man är nervös eller inte. 

Den sista putten på ET-kvalets 108:e hål visar just det.
– Jag kände ren eufori. Ingen spelare gillar den här veckan, den är hemsk. Det är press hela veckan och man går runt och är spänd och har väldigt lite utrymme att göra fel.

Här är alla svenskresultat:

”Jag kände ren eufori”

Bäst av alla i tävlingen blev danske Benjamin Poke, som vann med sex slags marginal ned till tvåan, Gregory Havret.

Här är toppen av veckans kvaltävling:

”Jag kände ren eufori”

Scroll to Top