5de36e7a42274

Tournytt

SGF slutar skicka ut Svensk Golf

Förbundsstyrelsen har beslutat att Svensk Golf från maj 2020 inte längre ska ingå som en del i ditt golfklubbsmedlemskap. Nu väntar en ny framtid för tidningen.

Text: Svensk Golf • 2019-08-10
SGF slutar skicka ut Svensk Golf
Gunnar Håkansson, generalsekreterare SGF.

Svensk Golf är en av världens äldsta fortlevande golftidningar, grundad 1946. Svenska Golfförbundet förvärvade tidningen 1964 och den blev därmed golfförbundets officiella medlemstidning. Våren 2015 sålde SGF titeln till Egmont Publishing, som sedan dess ansvarat för att producera tidningen, men distributionsmodellen förblev intakt under ett femårsavtal som löper ut i maj 2020.

SGF:s styrelse har nu beslutat att inte förlänga avtalet och därmed upphör Svensk Golf att ingå i ditt golfklubbsmedlemskap och kommer inte att skickas ut till medlemmar i svenska golfklubbar från och med maj nästa år.

– Svensk Golf har i praktiken varit vår medlemstidning sedan 60-talet och har servat oss fantastiskt bra i alla år. Den har varit viktig historiskt för att folk ska kunna läsa om golf och bli inspirerade att spela, men i en ny tid så ökar sätten för människor att ta till sig information om golf – framför allt digitalt. Det här är ett beteende som ändrats ganska snabbt och desktop, läsplattor och mobiler har haft en enorm tillväxt. SGF behöver tänka igenom hela sin mediestrategi för att synliggöra golf på många fler sätt än tidigare och har därför kommit fram till att vi inte längre vill samla allt i prenumerationer av Svensk Golf, säger Gunnar Håkansson, SGF:s generalsekreterare.

 

Nästa kapitel för Svensk Golf

Ett led i den nya mediestrategin är att starta en ny tidning våren 2020, hur kom ni fram till det beslutet?
– Vi behöver en mediemix som fungerar och tror att det fortfarande finns ett behov av en tidning. Inledningsvis kommer vi att producera en egen tidning i fyra nummer per år som distribueras till alla golfare. Vi är övertygade om att det finns mängder med berättelser, platser och h��ndelser i vårt gemensamma Golfsverige som inte tidigare har fått utrymme att synas. Med en ny mediemix kan vi lyfta detta. Det finns så mycket att vara stolt över och visa upp, så mycket som lockar till spel och möten mellan människor.

Den nya tidningen kommer att heta Golfa! och får ett annat format, en annan utgivningstakt samt annan redaktionell inriktning än Svensk Golf. Det ska produceras tre utgåvor av Golfa! under 2020 och fyra utgåvor 2021, varje nummer med ett planerat omfång på 52 sidor.

Vad ska den nya tidningen handla om?
– Anslaget blir annorlunda jämfört med hur Svensk Golf skriver. Om Svensk Golf har haft utgångspunkten att skriva till golfspelaren om golfspel och golfutveckling så kommer Golfa! att ta mer avstamp i ett golfklubbsperspektiv och berätta om vad som händer på klubben, vilka processer och verksamheter som bedrivs. 

Blir det snarare en tidning för golfklubben än golfspelaren?
– Det blir en tidning som vänder sig till golfarna, men vi ska försöka beskriva mer vad som sker på en klubb, vilka utmaningar man jobbar med och vilka samhällsutvecklingsfrågor som bedrivs, hur spelarutveckling egentligen fungerar och så vill vi lyfta landslagsverksamheten. Sedan kommer Golfa! också att skildra hur vi jobbar med framtidsfrågor, hur spelet ska se ut, hur golfbanor borde sättas upp, hur jämställdheten kan bli bättre och hur vi ska möta hållbarhetsperspektivet. Allt det där tror vi att golfarna ska tycka är intressant som ett komplement till tidningen Svensk Golf. 

Läsarna kommer alltså inte att hitta populära Svensk Golf-avdelningar som instruktioner, utrustning och bantips i den nya tidningen?
– Nej. Det är klart att det kommer att finnas tillfällen där det uppstår en viss krock men i grunden ska inte vi skriva resor, instruktioner och göra spelarprofiler. Vi kommer ganska tydligt att hålla oss ifrån den journalistik som Svensk Golf gör bra. Vi ska skriva om annat och förhoppningen är att golfaren därute får fler perspektiv på sitt spel och sin golf.

Svenska Golfförbundets beslut betyder dock inte att tidningen Svensk Golf upphör. Egmont Publishing äger titeln och kommer att fortsätta ge ut tidningen även efter maj 2020, men distributionsmodellen förändras.
– Vi har haft ett bra samarbete med SGF under de här fem åren och kommer att fortsätta att arbeta gemensamt i olika former framöver också. När det gäller Svensk Golf är jag övertygad om att tidningen kan stå på egna ben. Det gensvar vi får i våra läsarundersökningar visar på stort engagemang och stor uppskattning för tidningen. Vi kommer att driva tidningen vidare under 2020 och vår fasta ambition är att den ska fortsätta utvecklas, säger Per Kjellander, vd på Egmont Publishing.

Från maj 2020 kommer Svensk Golf att övergå till att bli en prenumerationsprodukt. Mer om hur tidningen kommer att se ut, vilket innehåll som ska hittas i den och hur du fortsätter att få Svensk Golf hem i brevlådan kan du få via vårt nyhetsbrev nedan som uteslutande kommer att handla om Svensk Golf 2020.

På den här sidan kan du läsa mer om vad som väntar för Svensk Golf.

Prenumerera på nyhetsbrevet nedan!

Namn
E-postadressText: Svensk Golf • 2019-08-10
Tournytt
Scroll to Top