U.S. Open – Final Round

Tournytt

USGA ändrar reglerna för amatörer i majors

Vinnarna av US Amateur och US Womens Amateur har endast kunnat delta i sina majors om de behåller sin amatörstatus. Det förändras till nästa säsong.

Jesper Johansson • 2019-08-06

I söndags lyckades inte Viktor Hovland att säkra ett kort till kommande PGA Tour-säsong efter att ha saknat 67 FedExCup-poäng. Trots norrmannens strålande resultat sedan han blev professionell spelare efter US Open lyckades han alltså inte ta sig in på touren till kommande säsong och måste därför nu först kvala in via Korn Ferry Tours slutspel. Misslyckas han med det är det undertouren som gäller för den talangfulle norrmannen.

I US Open slutade Viktor Hovland delad tolva. De poäng det resultatet hade inneburit hade gjort att han skulle få spela PGA Tour kommande år. Men som amatör får man inga poäng i US Open – förrän nästa säsong.

Norrmannens succé räckte inte till PGA Tour

För dagen efter att det blev klart att Viktor Hovland inte tagit sig in på PGA Tour meddelade USGA, som annordnar US Open, att amatörer som kvalat in till majortävlingen kommer få delta i den – oavsett om de är amatörer eller proffs när själva tävlingen ska avgöras.
– Vi tror att den här förändringen kommer ge vinnarna av US Womens Amateur och US Amateur större möjligheter när de ska inleda sin professionella karriär. Med tanke på hur stora prissummorna är i US Open och US Womens Open förstår vi hur viktigt det kan vara för en karriär och vilken positiv inverkan det kan ha på en karriär, säger John Bodenhamer i ett pressmeddelande.

Men det är bara vinnarna av US Amateur som får den här möjligheten. De som kommer tvåa i amatörmästerskapet får förstås fortsatt spela i US Open, men de kan inte göra det som proffs – utan måste vara amatörer i mästerskapet.


Scroll to Top