5de3730ed3715

Tournytt

Firade födelsedagen 07.30 på första tee

Herrlandslaget grattade sin coach genom storspel

Martin Strömberg • 2019-07-09

Han fick en fin present på sin 46-årsdag, Jonnie Eriksson, coach för det svenska golflandslaget för herrar: Hans lag delar tredjeplatsen med Skottland och den duon skuggar England och Irland som leder efter första dagen av lag-EM på Ljunghusens Golfklubb.

Någon sovmorgon med tårta och kaffe på sängen blev det inte för landslagscoachen från Uppsala som vikt sitt vuxna liv åt att fostra kommande generations svenska stjärnor på världens tourer.

Klockan 07.30 stod dagens förste svensk på tee, Pontus Nyholm, Gävle, och därmed också Jonnie Eriksson. En halvtimme senare peggade en EM-debutant, Vincent Norrman, Haninge, upp på första tee – säkert med ett extra bultande hjärta i den hårda vinden.

 

Nyholm kom in på par, 72 slag, Norrman på fyra under, 68 – efter fem birdies och en bogey.

– Det var en fin debut i EM-sammanhang. Det är andra gången jag spelar linksgolf, första var på British Amateur Championship på Portmanock för en dryg vecka sedan, berättar 21-åringen från södra Stockholm som pluggar sista året på college i USA, Georgia Southwestern, och är klubbkamrat med storheter som Alex Norén och Kristoffer “Kotte” Broberg.

– Kotte står jag riktigt nära och Alex ganska nära också, faktiskt. De har lärt mig allt: Hur jag tar mig till banan, hur jag svingar, närspel…allt.

Vincent Norrman tror att det kan bli en kul vecka för det svenska laget på klubben vars bana, precis som namnet antyder, kantas av (låga) ljungbuskar i yttre delen av fairway. Att vara på fairway är alltid en bra strategi på Ljunghusens Golfklubb:

– Vi är ett bra gäng, riktigt nära och alla är bra golfare, förklarar Vincent Norrman medan kalufsen far omkring vinden.

David Nyfjäll, Uppsala, klämde också i med en 68:a och coach Eriksson sken ikapp med den sydsvenska sommarsolen när han summerade spelet första dagen:

– Killarna har hållit sig till spelplanen och inte släppt iv��g några slag i onödan – sättet de har gjort det på är jättebra. Hur jag ska fira födelsedagen i kväll? Hänga några timmar med killarna, gå igenom dagen och förbereda oss för morgondagen…

 

 

 

De svenska damerna spelar på italienska Is Molas och efter första dagen ligger Sverige på tredje plats även på damsidan.

Man är åtta slag bakom ledande Italien.

Frida Kinhult och Ingrid Lindblad var bäst första dagen med varsin 69:a.

Flicklandslaget spelar på El Saler utanför spanska Valencia och man ligger på sjätteplats efter första dagen, tolv slag bakom Tyskland.

Pojkarna spelar på Golf de Chantilly i Frankrike och ligger också på en sjätteplats, 19 slag bakom Tyskland.

 

Leaderboards:

Herrar

Damer

Flick

Pojk

Scroll to Top