AfrAsia Bank Mauritius Open – Day Four

ET-seger i sin blott tredje tävling

Kurt Kitayama har tagit sig från kvalskolan till seger på Europatouren på tre veckor

Text: Daniel Eriksson • 2018-12-02 Uppdaterad 2019-12-12

För tre veckor sedan laddade Kurt Kitayama upp för maratonkvalet till Europatouren på Lumine strax söder om Barcelona. Banguiden på anläggningens båda banor studerades in i minsta detalj, ingenting lämnades åt slumpen. Efter att ha presterat bra resultat på Asian Tour under 2018 kände amerikanen att vägen via Europa kunde vara ett klokt vägval för att kunna ta nästa kliv på karriärsstegen. Så här med facit i hand är det svårt att klandra honom. 

Kvalet gick som en dans och han säkrade sitt Kurt (förlåt…) med flera slags marginal. Fylld av självförtroende packade han väskorna och drog direkt till Hong Kong, där hans första tävling som fullvärdig ET-medlem slutade med en delad 45:e plats efter fyra stabila rundor. 

ET-seger i sin blott tredje tävling

Men det var bara en försmak mot vad som komma skulle. Det var inte många som hade Kitayama som sin förmodade vinnare när Afrasia Bank Mauritius Open drog igång. Och av de som på förhand trodde på den 25-årige amerikanen, försvann säkert den lilla tron när han inledde tävlingen med en dubbelbogey redan på hål två under tävlingens första varv. 

Men Kitayama har gått från klarhet till klarhet under veckan som varit och när det avslutande varvet drog igång stod amerikanen där bredvid den betydligt mer vinstvane Justin Harding, flerfaldig vinnare på såväl Asian som Sunshine Tour. 

ET-rookien visade dock inga som helst spår av några nerver utan lade i högsta växeln direkt med fyra under par de första fem hålen, vilket gjorde att ledningen växte till tre slag. 


– Jag ska inte ljuga, det var helt klart en hel del fjärilar i magen på mig när jag stod där på första tee redo att slå ut. Men att göra birdie-eagle-birdie är en rätt bra medicin mot nervositet vill jag lova. 

Resten av rundan handlade mest om att bevaka sin ledning och det var väl egentligen bara riktigt spännande när Kitayama snubblade till med en bogey på 16:e hålet. 


– Folk brukar säga att de inte har koll på hur de övriga presterat utan har full fokus enbart på sin egna score. Men jag hade stenkoll på leaderboarden och visste precis hur jag låg till. 

Där och då hade många fått stora darren, men istället för att duka under helt av pressen rullades en sexmetare i på det näst sista hålet istället och segern var i hamn på -20 totalt. 


– Jag är så otroligt stolt över mig själv. Det här är en dag jag kommer minnas för resten av mitt liv.  

Av de tre svenskarna som klarade cutten placerade sig Christofer Blomstrand bäst på delad 28:e plats -7 totalt. Ett slag bakom på delad 36:e plats slutade Malcolm Kokocinski medan Philip Erikssons -3 räckte till en delad 47:e plats. 

ET-seger i sin blott tredje tävling

Text: Daniel Eriksson • 2018-12-02
TournyttChristofer BlomstrandEuropean TourKurt KitayamaMalcolm KokocinskiPhilip ErikssonTournytt
Rulla till toppen