Tournytt

KRÖNIKA: Tre svenskar i Ryder Cup?

Nu finns Alexander Björk definitivt på Björns radar.

Martin Strömberg • 2018-04-29

Det är exakt fem månader till Ryder Cup på Le Golf National.

Mycket kommer att hända med kvalificeringslistorna fram till dess.

Men om man för ett år sedan nämnt Alexander Björk från Sverige som överhuvudtaget mikroaktuell för den matchen så hade man betraktats som fullständigt knäpp.

En ren fantasi.

Vi golfintresserade svenskar har ju mer eller mindre räknat in Henrik Stenson och Alex Norén i Thomas Björns lagbygge, oavsett om de spelar sig in eller inte, men nu har ju faktiskt Björk på allvar blandat sig i förhandssnacket.

Det finns ett par aspekter med Alexander som jag misstänker att Thomas Björn gillar.

Han slutade delad trea på Le Golf National ifjol och hade med lite flyt på greenerna sista ronden verkligen kunnat hota segraren Tommy Fleetwood.

Han visade då att han kan spela bra på den stentuffa banan strax söder om Versailles.

Han visade dessutom att han inte var rädd för att spela bra på stora event och avslutade om jag inte missminner mig med birdie på 72:a hålet.

Sedan dess har utvecklingen fortsatt och den 28-årige Växjöspelaren har verkligen radat upp fina prestationer. Segern idag i Kina var ännu ett bevis på vilken otroligt fint golftemperament Björk har skaffat sig.

Tro inte att allt sånt kommer av sig självt, det är ett av de viktigaste momenten i golfen, att få sig själv i rätt tillstånd och det är förmodligen där en stor del av Björks utveckling härstammar från.

Sista ronden på Topwin G&CC såg han oförskämt oberörd ut jämfört med konkurrenterna.

Otaegui såg tagen ut hela vägen men lyckades hålla det på en hygglig nivå ända till dess att han treputtade 17:e från vettigt birdieavstånd. Där torskade han segerchanserna.

Matt Wallace pendlade mellan att vilja ge sig själv på käften och att älska hela världen.

Att han ändå kom in på en delad tredjeplats berodde bara på att han puttade fantastiskt och att han faktiskt slår bollen riktigt bra de gånger han har under 100 i puls.

Björk däremot såg inte ut att kliva över 60 i puls förrän sista hålet.

Då syntes anspänningen i ansiktsuttrycket och i ögonen och det var lite av ett ”defining-moment” när han gav sig själv den där läskiga parputten på sista som man förstod antingen skulle gälla seger eller särspel.

Han valde den korta varianten och det är vi tacksamma för.

Och han visade att hans puttning håller för hård segerpress.

Nu tror jag i och för sig inte att ännu en hedervärd placering hade satt sig på hjärnan hos Björk eller ens bromsat utvecklingen. Han hade vunnit ändå vad det lider.

Men det är viktigt att då och då ta chansen att vinna och den här segern lär  ha imponerat på Ryder Cup-kapten, Thomas Björn.

Att prestera under press är en av de egenskaper som Ryder Cup kräver. 

Lite beroende på vilka som spelar sig in i laget och hur alla inblandade spelar under sommaren så tror jag dock att det kan bli svårt för Alexander Björk att få ett wild card.

Det är bättre att han tar en eller två segrar till och låter Björn välja några andra.

Och det känns plötsligt inte som en fantasi.

 

 

Scroll to Top