U.S. Open – Final Round

Tournytt

Fem funderingar från årets US Open

Ernie Els sista US Open, Brooks Koepkas makalös vecka och ett US Open utan US Open-känsla.

Text: Jesper Johansson • 2017-06-19
Fem funderingar från årets US Open

Inför US Open lärde vi oss att Erin Hills skulle bjuda på en lika tuff utmaning som alla andra amerikanska mästerskap. Men världens bästa spelare visade att den var hur enkel som helst, så länge man kunde träffa fairway och ha lite is i magen. Det var nämligen receptet för Brooks Koepka, som vann årets US Open.

Här är fem funderingar från årets US Open

Fem funderingar från årets US Open
Foto: Getty Images

Ingen saknar Tiger och Phil

Eller jo, det är klart att ett US Open hade varit roligare om de två stjärnorna hade kommit till start. Men med tanke på hur spelet såg ut under de här fyra dagarna hade de inte haft något i toppen att göra. Istället fick vi se en flerfrontsbatalj om årets andra majorseger – och vilken underhållning vi bjöds på.

Till en början såg pokalen ut att få följa med Brian Harman hem till Georgia. Sedan såg det ut som att den möjligtvis skulle få flyga hela vägen till Hideki Matsuyamas hemland.
Till slut hamnade den hemma hos giganten Brooks Koepka i Jupiter, Florida – efter en makalös sista runda.

Trots få stora stjärnor saknade söndagen sannerligen ingen dramatik.

Sex rekord från de första två dagarna av US Open

Fem funderingar från årets US Open
Foto: Getty Images

Tack för allt, Ernie Els

2012 vann Ernie Els The Open vilket innebar att han fem år framöver fick spela US Open. Den sista av de tävlingarna är nu spelade, och tvåfaldige vinnaren av majortävlingen var glad efter söndagens runda.
– Det har varit 25 fantastiska år. Hur många människor kan säga att de deltagit i 25 stycken US Open-tävlingar, sa Ernie Els till Golf Channel.

Det är inte många, Ernie Els. Och de som kan bär namn som Sam Snead, Gene Sarazen och Jack Nicklaus – vilket antyder att det är en legendarisk karriär sydafrikanen spelat ihop.

Fem funderingar från årets US Open
Foto: Getty Images

Lingmerth visade klass

När världsstjärnorna Henrik Stenson och Alex Norén missade cutten klev David Lingmerth fram och slutade delad 21:a. Väldigt imponerande av smålänningen som säger själv att han börjar hitta formen. Med några fortsatta fina resultat kommer han få starta i The Open – och vad säger att formen inte kan vara på topp till dess.

Vad gäller Henrik Stenson och Alex Norén får de båda skylla på en hektisk vända i Sverige för Nordea Masters, och alla åtaganden det innebär för två världsstjärnor. Förhoppningsvis kommer flytten av tävlingen till nästa år förbättra deras chanser att prestera på Shinnecock Hills utanför New York, där nästa års US Open spelas.

Kämpande Lingmerth delad 21:a

Fem funderingar från årets US Open
Foto: Getty Images

Koepkas kross

Tre birdies första nio. En bogey på hål 10 och sedan ytterligare tre cirklar på scorekortet på hålen 14, 15 och 16. När andra spelare föll för trycket – om det så var av utmattning på grund av längden eller nerver – visade Brooks Koepka inga som helst tecken på att vara nöjd med en andraplats.
– Jag visste hela tiden var jag befann mig på ledartavlan. Det var bara att kämpa hela vägen in, sa han efter rundan.

Lättare sagt än gjort, förstås. Välförtjänt, Brooks!

Brooks Koepka vann US Open

Fem funderingar från årets US Open
Foto: Getty Images

Ingen US Open-score, men gjorde det så mycket?

Det ska vara den tuffaste tävlingen på året och USGA är stolta över att anordna en tävling där en runda på par är bra. Men Erin Hills bjöd på något helt annat.

Vinnaren, Brooks Koepka, gick runt på 272 slag, –16, och totalt var det 27 spelare som gick under par för veckan.

Vi fick se flera rundor på 65, Justin Thomas gick på rekordlåga 63. Men var banan verkligen för enkel?

Världsstjärnor som Jason Day och Rory McIlroy missade cutten med flera mil, och Justin Thomas följde upp sin 63-runda med 75 slag. Med såphala greener var det precision som krävdes vid inspelen.

Och vad kan USGA egentligen göra åt inspel likt Justin Thomas på hål 18 den tredje rundan:


Krönika: Erin Hills är ett mysterium


Text: Jesper Johansson • 2017-06-19
TournyttBrooks KoepkaDavid LingmerthErnie ElsJustin ThomasTournyttUS Open
Scroll to Top