Nedbank Golf Challenge – Day Four

KRÖNIKA: Plötsligt har vi två världsstjärnor

Henrik Stenson har fått svenskt sällskap i världstoppen, skriver Svensk Golfs krönikör, Martin Strömberg.

Text: Martin Strömberg • 2016-11-13 Uppdaterad 2016-11-13

Golf beskrivs ju ofta som ett långsamt spel där det inte händer särskilt mycket.

Och länge var det väl också så för Alexander ”Alex” Norén.

Visst, han vann några ET-tävlingar med ganska långa mellanrum. Han var ett etablerat namn som nämndes med respekt. Han tränade och tränade men någonstans var det något som saknades för att han skulle ta klivet upp i nästa division; världseliten. 

Han är ingen spektakulär spelare som Henrik Stenson, Rory McIlroy eller Jason Day, om vi nu ska jämföra Alex med de spelare som han nu i det närmaste tillhör samma kategori som. Han är väl inte riktigt där än kanske men heller inte långt ifrån.

Vad är han då?

Vad är det som gör honom så bra?

Ja, tittar man på siffror och statistik så är det puttningen och säkerheten som sticker ut. Han drar sällan på sig pliktslag och är duktig på att hålla bollen i spel.

Han puttar fantastiskt bra, med sin lite egna teknik med händerna väldigt långt fram får han väldigt skön överskruv på bollen och rullar den enormt bra, men just det har han gjort ganska lång tid.

Vad som lyft honom den senaste tiden då han tagit fyra segrar på lika många månader kan vara svårare att analysera. Lustigt nog så överensstämmer dottern Iris födelse ungefär med tidpunkten då Alex började vinna igen och självfallet kan den typen av livshändelser också påverka golflivet. 

Jag tror kanske – som det oftast är – att det är en kedja av händelser som gett Alex lyftet och inte enbart en eller två

• Han har fått vara skadefri ett tag efter alla sina rygg och handledsproblem.

• Han har lagt om träningen på ett sätt är han spelar mer golf istället för mängdträningen på range och övningsgreen som han körde en längre tid.

• Han har blivit lite äldre och fått familj som ger honom en, för hans del, nyttig distans till golfspelet.

• Med åldern tappar många också den prestationsångest som jag definitivt tror att Alex levt med. Han har helt enkelt velat lite för mycket och haft (för) höga förväntningar på sig själv. Nu är det inte lika viktigt (på ett positivt sätt) med golfen och då kan han få ut mer av sin potential.

• Han slår sina favoritslag nästan hela tiden och spelar med större säkerhet. Han söker inte det perfekta slaget utan slår det slag som är perfekt för honom själv. Han slår sin stora fade så ofta han har möjlighet men naturligtvis kan han slå en draw när det är absolut nödvändigt.

Har vi sett hans max nu?

Nja, det är jag inte säker på. Hans sätt att spela är väldigt vägvinnande och jag vet att han själv tycker att han kan utveckla alla delar av spelet och då är det förmodligen så, även om puttningen förmodligen är bland det bästa golfvärlden har att erbjuda just nu tillsammans med möjligen Jason Day, Zach Johnson och Jordan Spieth.

Jag blir inte förvånad om han utvecklas vidare en bit till.

Han klättrar nu till niondeplatsen på världsrankingen och kommer att ha en lång period av spel i vilka tävlingar han vill om han vill.

Det ska bli oerhört intressant att följa honom där.

Några ord också om Henrik Stenson.

Han hade en tuff vecka där i princip inte mycket stämde, bortsett från puttningen första ronden och några ögonblick av briljans med de långa järnen.

Att då sluta åtta och krypa änu en bit närmare totalsegern i Race to Dubai är klass.

Känner jag honom rätt är han glad för Alex Noréns skull idag men han kommer inte att ge honom en millimeter extra i säsongsfinalen i Dubai nästa vecka.

 

 

 


Text: Martin Strömberg • 2016-11-13
TournyttAlexander NorenEuropean TourHenrik StensonJason DayJordan SpiethMartin StrömbergTournyttZach Johnson
Rulla till toppen