Tournytt

KRÖNIKA: Vad kan vi vänta oss av 2017?

Kommer Tiger att våga sig ut ur skuggorna?

Martin Strömberg • 2016-10-13

Idag drar 2017-års säsong av PGA-touren igång med Safeway Open.

Det skulle bli en klang- och jubelföreställning med en frisk Tiger Woods tillbaka efter sina segdragna ryggbesvär. Men det något märkliga förspelet där Woods först bekräftar sitt deltagande för att tre dagar senare dra sig ur tävlingen lägger naturligtvis en lätt dämpad stämning över säsongsstarten.

Istället får tävlingen luta sig mot namn som Justin Thomas, Phil Mickelson och Bryson DeChambeau.

Vad kan vi då vänta oss av 2017-års PGA Tour?

Ja, att Tiger Woods gör comeback känns ju ganska självklart och det blir en vitamininjektion som heter duga. Woods svingade loss under en clinic häromdagen och menade själv att hans spel inte var tillräckligt bra för att spela tävling. 

Det är väl ok och fullt naturligt att känna så men lite olikt Tiger som med sitt järnpsyke vunnit tävlingar på ren vilja ibland. Det vore fantastiskt att få se en Tiger under 2017 utan chipyips som utmanar om segern i någon tävling. Jag tror personligen att han kommer att få väldigt tufft att nå dit redan den här säsongen men jag hoppas.

Framförallt ska han ju göra comeback först och beskedet den här veckan ger ju inte några positiva vibbar.

Jag hoppas framförallt att Tiger får vara skadefri och att han kan få göra tre, fyra raka säsonger utan uppehåll, då kan det bli något.

Det vore fruktansvärt tråkigt om han tvingades avsluta karriären tidigare än han vill på grund av skador.

Vilka spelare kommer då att kliva fram ur skuggorna och bli segrare under 2017?

Justin Thomas och Smylie Kaufman vann ju redan tidigt 2016 men det hände inte så himla mycket mer sedan. Båda borde ha bra chanser att ta ännu några steg i år.

• Trots att Jordan Spieth tog två segrar ifjol kändes det som en mellansäsong med en ganska blek avslutning. Han kommer att vara revanschsugen till max och får han bara ordning på spelet från tee så tror jag att han kommer att få en bra säsong.

• Ollie Schniederjans blir också ett namn att följa. 23-åringen från Dallas var topprankad som amatör för ett par år sedan och tillsammans med Bryson DeChambeau är han de största unga namnen just nu. Båda har potential att vinna.

 

KRÖNIKA: Vad kan vi vänta oss av 2017?

• Det europeiska tåget kommer att dras framförallt av en pånyttfödd Paul Casey, Justin Rose och svenske Henrik Stenson. De kan utmana den naturliga toppkvartetten med Jason Day, Dustin Johnson, Rory McIlroy och Jordan Spieth vilken dag i veckan som helst och dessa sju spelare lär plocka ganska många titlar tillsammans.

• Vad kan ”Beef” göra?

Tja, Mr Johnson lär bli publikfavorit också i USA med sin chosefria, avslappnade stil. Det går inte att avfärda honom spelmässigt efter hans fina säsong och fortsätter ha att utvecklas så kan han defintivt göra avtryck även på PGA-touren.

• Svenskarna då?

Carl Pettersson spelar direkt i Kalifornien och jag hoppas att fjolåret är glömt, begravet och förpassat längst in i garderoben. Skador gav dåligt spel och sargat självförtroende. Ny säsong och en ny ”Big Dog”?

Fredrik Jacobson lär väl fortsätta att tuffa på med många klarade kvalgränser och en del topp tio-placeringar. Vore kul om han fick till det och vann igen.

Jonas Blixt har potentialen men dalarna har varit lite för djupa. Förhoppningsvis kan han göra en jämnare säsong och vara med däruppe lite oftare.

David Lingmerth gjorde en okej säsong ifjol men inte mer. Jag räknar redan hem en seger för David 2017 och tror att han kommer att synas mer i år.

Henrik Stenson är ju där han är, i världstoppen. 2017 kommer att bli ett lite lugnare år och jag tror att det passar honom bra just nu. En major till den här säsongen? Hade inte PGA Championship gått på Quail Hollow hade jag trott på seger där men nu kan jag tänka mig att han kommer att vara formtoppad både på Augusta och Royal Birkdale. Senast The Open gick där slutade Henrik delad trea trots att han spelade på ”fel” halva första två dagarna i bedrövliga förhållanden.

Alex Norén räknar jag in här eftersom han kommer att få spela både WGC och majors om han håller sin ranking. En skadefri Alex kan naturligtvis konkurrera överallt och det ska bli extremt spännande att se honom på Augusta National. Det är ju visserligen en draw-bana men framförallt en bana där puttningen och chippningen är viktig vilket borde passa Alex bra.

Säsongen 2017 ser mer spännande ut än på länge med massor av toppnamn och en Tiger Woods som lurar i vassen.

Nu åker vi igen!

Scroll to Top