I år har många fler golfare bokat starttid under sommaren. Foto: Getty Images

Spela

2013 – en rekordsommar

Juli bjöd på rekordsiffor med rekordökning. Men sommaren hade mer att ge, även augusti visar stort plus när det gäller antalet bokade ronder. 2013 är kort och gott den bästa golfsommaren sedan 2009.

Text: Karin Klarström • 2013-09-09 Uppdaterad 2013-09-09

Läs också

Bokningsrekord i juli Här är de nya siffrorna

När siffrorna för juli blev officiella visade det sig att denna månad är den bästa i svensk golfs historia, det vill säga sedan mätningarna startade. Antalet bokade ronder för juli 2013 uppgick till 1 662 559, vilket då var en ökning med 52 800 jämfört med samma månad 2012.

Och golfintresset håller i sig.

Augusti månad bjöd också på en rejäl ökning jämfört med de tidigare somrarna. I år bokades 1 526 194 ronder i augusti, vilket är en ökning med 63 510 jämfört med augusti förra året. Just augusti 2012 var dock en dålig notering, och en minskning jämfört med året dessförinnan. Men årets notering är den bästa för årets åttonde månad – genom tiderna.

Svenska Golfförbundets biträdande generalsekreterare Bo Bengtsson är mycket nöjd med statistiken, som hämtas från Golfens IT-system GIT.

– Vi kan se tillbaka på siffror sedan 2009 och det är rekordnoteringar hela vägen. Vi har pratat med klubbchefer och andra ute på klubbar runt om i landet, och statistiken stämmer väl överens med deras bild av verksamheten. Det har helt enkelt spelats mycket golf i sommar, säger Bengtsson.

Han tror att det beror på en kombination av bra väder och att antalet äldre golfare ökar, vilket betyder mer tid för golfspel.

Men det finns dock ett minus i den annars så positiva golfstatistiken: greenfeespelet minskar. Det finns ingen särskild statistik för just gästspel, men det allmänna intrycket golfförbundet fått under sina sonderingar med klubbar och klubbledare ute i landet, visar att just greenfeespel minskar i år.

– Det verkar gälla även på de större anläggningarna, säger Bengtsson.

När det gäller bokningarna fortsätter dock den positiva trenden in i september. Under månadens första åtta dagar är bokningarna 12500 fler per dag i snitt, jämfört med september 2012.


Text: Karin Klarström • 2013-09-09
SpelaNyheter
Scroll to Top