I Svensk Golf nummer två hittar du den fullständiga guiden, där Matz Evensson och David Leet ger sina tips.

Spela

GUIDE: Så köper du ny driver

Ibland kan utbudet av nya drivers kännas svårgenomträngligt. Ofta slutar det med ett impulsköp, kanske på rean. I vår guide tipsar två tränare och utrustningsexperter om stegen du bör följa när du ska köpa ny driver.

Text: Oskar Åsgård • 2013-03-10

Begagnat?

Matz & David: “Testa alltid klubban före köp. Slår du dåligt med en klubba är den inte för dig. Det är generellt aldrig bra att försöka lära dig att slå en viss golfklubba, utan den måste passa dig. Köp av någon som liknar dig, fråga dig om ni slår lika långt och har samma svingtendenser.”

Färgglatt – det nya svarta

När TaylorMade 2011 lanserade vita drivers var det revolutionerande. Två år senare går det att färgmatcha sin driver i betydligt flera och mer livfulla färger än vitt.
– När vi började med att tillföra mycket färg till golfklubborna 2012 märkte vi hur flera återförsäljare var osäkra. Nu är feedbacken genomgående positiv. Färg är absolut här för att stanna, säger Niklas Knutsson, försäljningschef på Cobra Puma Golf i Norden.

HEMMA FRAMFÖR DATORN
Matz Evensson, redaktör Golfskolan:
Fråga dig själv vad du är ute efter. Vill du slå drivern högre, lägre, längre, rakare, med mer draw eller mer fade? Sen är det viktigt att ta reda på vissa nyckeltal för att veta var du ska börja leta.

HOS DIN PRO
Matz: Ta reda på:
– Klubbhastighet
– Bollhastighet
– Sidspinn (spin axis)
– Svingspår (på vilket spår du kommer in till bollen)
– Angle of attack (i vilken grad du slår upp/ner på bollen)

David Leet, pro Falsterbo GK: Du tjänar mycket på att träffa en pro. Han/hon ska nämligen vara ärlig och tala om ifall det är tekniken snarare än utrustningen som brister. De flesta spelar dock med en dåligt anpassad driver och har meter att vinna.

I BUTIKEN
Matz:
När du fått råd i vilken ände av sortimentet du ska leta driver är du redo att välja ut några favoriter att testa.

David: De fyra viktigaste parametrarna att anpassa är:
– Skaftlängd (Påverkar din träffbild. Anpassas efter kroppsbyggnad, svingplan och spelskicklighet.)

– Loft (Påverkar bollflykt och därmed slaglängd. Anpassas efter hur du attackerar bollen.)

– Skaftvikt (Avgör klubbans totalvikt och påverkar träffbilden. Anpassas efter svingtempo och svingtyp.)

– Facevinkel (Påverkar bollflykten i sidled. Anpassas efter svingspår och önskad bollbana.)

Matz: Och kom ihåg att inget säljsnack är relevant innan någon känner dig som kund. Hur en driver presterar beror helt på vilken golfare du är och hur du svingar. Vad drivern har gett en viss proffsspelare är totalt oväsentligt för dig!

PÅ RANGEN
David:
Välj ut två eller högst tre favoritklubbor och ge dig själv tid att testa. Testa på rangen utomhus och gärna med en bollflyktsmonitor.

Matz: Använd impact-tejp, som fästs på träffytan, för att se hur bra du träffar bollen. Beroende på framförallt klubbans längd och vikt kommer du träffa bollen olika bra. Hur bra du träffar med en driver avgör nämligen din upplevelse av hur drivern “känns”. Och ju bättre du träffar bollen, desto högre blir bollhastigheten, vilket ger längre slag.

David & Matz: Var noggrann när du testar, stressa inte igenom köpet och välj sedan den driver som du själv tycker känns och presterar bäst.


Text: Oskar Åsgård • 2013-03-10
SpelaUtrustning
Scroll to Top