Nej, det här betyder inte att det är banans svåraste hål. Foto: Staffan Andersson

Spela

Så indexeras banan

Det där med att indexera en golfbana orsakar vanligen en del missförstånd. Vi reder ut begreppen.

Text: Oskar Åsgård • 2010-05-12 Uppdaterad 2010-05-12

Så tycker SGF

— Handicapslagen ska fördelas jämnt över banans 18 hål.

— Udda handicapslag fördelas på den svårare banhalvan.

— Index 1 och 2 bör tilldelas hål nära mitten av respektive banhalva.

— Index 1 till och med 8 bör inte tilldelas hål 1 eller 18.

— Index 9, 10, 11 och 12 bör fördelas på hål 1, 9, 10 och 18.

SGF:s Handicapregler 2008–2011, med tillhörande bilaga om indexering, finns att ladda ner – klicka här..

Det är ett av de vanligaste missförstånden i Golfsverige. Nämligen hur våra golfbanor indexeras, alltså vilket index (ibland kallat handicap) som ges till varje hål och avgör hur dina handicapslag fördelas.

– Man får inte blanda ihop hålens index med deras svårighet. Det hade vi ett elände att förklara för medlemmarna. Hålens index har att göra med hur slagen bör fördelas när du spelar matchspel, säger förbundsdomaren Karl-Gustaf Sandberg, tidigare regelansvarig i Sundsvalls GK.

I bilaga 1 till SGF:s Handicapregler 2008–2011 finns ett antal rekommendationer som beskriver hur indexeringen bör göras. Utförandet av indexeringen svarar dock klubbarna själva för.

– Dessa rekommendationer är inte lag och det lämnas ett visst tolkningsutrymme till klubbarna. Flera klubbar använder sig av tävlingsstatistik för att göra justeringar, säger Göran Hermes, regelansvarig på SGF.

Bokskogens GK:
”Det vanliga är ju att man utgår från en matchspelssituation, men här tror jag att man har utgått från gamla tävlingsresultat och graderat hålen efter svårighetsgrad. En indexering rakt enligt rekommendationerna skulle det inte se ut riktigt som i dag.”
Ebbe Hansson, intendent.

Sundsvalls GK:
”Indexeringen gjordes om 2005 och vi tog då fram statistik från 1 600 tävlingar och tillfrågade förbundsdomaren Håkan Herne hur han tyckte att en lämplig indexering skulle se ut. Vi fick två förslag, varav vi valde det ena och därefter gjorde någon mindre justering.”
Karl-Gustaf Sandberg, f d regelansvarig i Sundsvalls GK.

Botkyrka GK:
”För ett antal år sen, när det kom nya riktlinjer, gjorde vi om vår indexering och utgick efter de angivna rekommendationerna. Dessutom gick vi igenom statistik från ett antal olika tävlingar, av olika nivå, på klubben.”
Bo Almén, handicap- och regelansvarig på Botkyrka GK.


Text: Oskar Åsgård • 2010-05-12
SpelaNyheter
Rulla till toppen