Annons

Så hittar du rätt järnklubba för dig

Drivern är kanske roligast att slå, och puttern är klubban som verkligen kan spara slag åt dig. Men det är järnklubborna som är den största delen av ditt spel, och därför är det så viktigt att du har rätt järnklubbor för just din sving.

Text: • 2023-03-27 Uppdaterad 2023-03-27

När du ska välja nya järnklubbor är det alltid bäst att göra en custom fitting. Då kommer du att få hjälp av ett proffs med att hitta rätt klubba för just din sving, och du kommer dessutom att se på bollbanan och värden i en launch monitor hur olika klubbor och skaft påverkar dina slag. Det är kul, och framförallt nyttigt, att förstå hur mycket utrustningen påverkar dina golfslag.

Men innan du tar dig till din custom fitting kan det vara bra att ha hyfsad koll på vilka modeller som kan passa just dig. Nedan beskriver vi fyra ganska typiska golfare. Ingen kanske är exakt som du, men vi tror att en eller två är hyfsat nära hur du spelar, och gör att du kan få tips på vilka av Cobras nya klubbor som kommer att passa dig. Vilken klubba blir det?

Den bättre spelaren

Du träffar bollen bra och har bra fart i svingen. Du slår din järnsjua minst 160 m och behöver ingen hjälp med längd av dina järnklubbor. I stället vill du ha så jämna slag som möjligt, och kunna forma bollbanan som du önskar. För dig är känsla och precision viktigast när du väljer järn.

I toppen av Cobras pyramid hittar vi KING MB. Det är en klassisk muscle back bladklubba som är tillverkad i en 5-stegs smidesprocess för att ge dig en underbart skön bollträff. Eftersom det är en bladklubba i mindre tourstorlek och med låg offset, så får du direkt feedback i varje slag var på klubbhuvudet du träffar bollen. Ju mer du tränar, desto snabbare lär sig kroppen svinga rätt så att du träffar mitt i sweet spot. MB passar hcp Tour–5. Ett set med sju klubbor, 4–PW, kostar 12 800 kr.

Vill du ha en lite mer förlåtande tourklubba, men fortfarande söker känslan av den perfekta träffen, ska du testa KING CB. Den har samma storlek, samma offset och är tillverkad med samma 5-stegs smidesprocess som KING MB, men här är det en cavity back design där vikt har flyttats mer ut åt kanterna för att göra klubban mer förlåtande. CB och MB är gjorda för att kunna blandas i ett flow set, och många landar då i mer förlåtande CB i 4–6 och MB i 7–PW för att få mer känsla i de kortare järnen. CB passar hcp Tour–7. Ett set med sju klubbor, 4–PW, kostar 12 800 kr, och du kan då mixa setet hur du vill mellan CB och MB.

Känner du att du vill ha så mycket hjälp du kan få utan att gå upp till ett större klubbhuvud, då är nya KING Tour klubban för dig. Den har ett något större huvud än MB/CB, lite mer offset men framförallt har den en mer utpräglad cavity back design med tjockare topplinje och mer vikt i sulan. Designen gör klubban mer förlåtande, och med en extra TPU-insert på baksidan får du extra vibrationsdämpning vilket ger en mjukare bollträff. De flesta av våra tourspelare, inklusive Rickie Fowler, har valt KING Tour. Tour passar hcp Tour–10. Ett set med sex klubbor, 5–PW, kostar 11 000 kr.

Mot singel

Du är en passionerad golfare som varje år sänker din hcp, och snart kommer du att nå singel. Eller så har du varit singel, men tappat lite längd de senaste åren på grund av sämre rörlighet. Oavsett så är målet singel, och du vill ha klubbor som hjälper dig med både längre och rakare slag. Du vill dessutom ha en hyfsat smäcker klubba som du kan forma dina slag med.

KING Forged TEC är en ihålig klubba som blev en succé när den lanserades förra året. Den ihåliga konstruktionen gör det möjligt att flytta ut mer vikt åt kanterna och ner i sulan, vilket gör klubban mer förlåtande. Den ihåliga konstruktionen gör också att den smidda träffytan kan flexa likt i en driver, och det ger dig högre bollhastighet och mer längd. Med mer vikt i sulan genereras mer spinn och en högre launch, så för att du inte ska få en för hög bollbana sänks loften, och som en bonus ger det dig ännu mer längd. Det är inte ovanligt att du slår 10 m längre med en ihålig klubba jämfört med en tourklubba. Hålrummet är fyllt med ett mjukt skum för att ge ett behagligt ljud och en mjuk bollträff. TEC passar hcp 0–12. Finns både i krom och en ny, svart version. Ett set med sex klubbor, 5–PW, kostar 11 000 kr för krom och 12 000 kr för svart.

Av alla KING-klubbor – klubbor för den bättre golfaren – så är KING Forged TEC-X den mest förlåtande och den som ger längst slag. X står för Xtreme, och du kan se den som en tourklubba på steroider. Den har samma ihåliga konstruktion som vanliga TEC, men den har hela 65 gr tungsten i konstruktionen för att göra klubban extremt stabil och generera en hög bollhastighet. Även TEC-X har ett hålrum fyllt med skum för att få ett skönt ljud och en mjuk bollträff. Söker du en klubba som räddar dina dåliga träffar och gör dina bra träffar fantastiska så ska du ta en titt på KING TEC-X. TEC-X passar hcp 5–15. Ett set med sex klubbor, 5–PW, kostar 11 000 kr.

Årets nyhet från Cobra heter Aerojet. Det är en familj med drivers, woods, hybrider och järnklubbor. Aerojet är en väldigt förlåtande järnklubba som gör att den passar många golfare. Det är en mycket lättspelad klubba, men ändå i en hyfsad kompakt form. Med en bredare sula får du lägre tyngdpunkt och mer spinn på bollen, vilket ger högre slag. Och för alla de som inte slår bollen riktigt långt, så ger högre slag också mer längd. Aerojet har en smidd träffyta vars baksida designats med hjälp av AI för att ge mer likvärdiga resultat även när du inte träffar mitt i sweet spot. Aerojet är gjord för dig som vill ha lite extra längd, en lättspelad klubba och en extremt mjuk bollträff. Aerojet passar hcp 5–25. Ett set med sex klubbor, 5–PW, kostar 8 500 kr.

Bra golfare, men ojämn bollträff

Du kanske är en av många golfare som oftast slår bollen bra, men som varje runda också slår någon duff eller topp som förstör din score. Du tycker att du är bättre än din hcp, och ditt problem är dina ojämna bollträffar med järnklubborna. Det finns en lösning, och den heter ONE Length. ONE Length är ett koncept där alla järnklubbor är lika långa som din järnsjua. Med samma längd på alla skaft, får du samma uppställning och samma sving med alla dina järn. Resultatet är en jämnare bollträff, och därmed fler bra slag. En del tycker att den stora fördelen med ONE Length är att det är lättare att slå 4–6 med lite kortare skaft. Andra tycker att längre skaft i 8–SW ger högre bollbana på inspelen och därmed mindre rull på greenerna och bättre precision. Och så finns det de som är lite längre eller stela i ryggen som tycker att det är en befrielse att chippa med längre wedgar. Känner du igen dig i något ovan ska du testa ONE Length.

Det finns två modeller av ONE Length i Cobras sortiment. KING Forged TEC ONE är gjord för den bättre spelaren som vill ha en jämnare bollträff. Den har samma ihåliga konstruktion och prestanda som vanliga TEC, och passar dig med lite mer fart i klubban. Du ska nog slå din järnsjua minst 145 meter för att få ut maximalt av klubban. TEC ONE är en klubba som ger dig extra längd och som du kan forma slagen med, den passar hcp 0–12. Ett set med sex klubbor, 5–PW, kostar 11 000 kr.

Har du över 10 i hcp och vill få bort dina dåliga slag ska du testa Aerojet ONE. Det är samma extremt förlåtande klubba som vanliga Aerojet, och du kommer att slå dem lika sjukt långt. Men du kommer att få en jämnare bollträff när alla klubbor har samma längd på skaften. Ett set består av 5–PW, men slår du fulla slag med dina wedgar tycker vi att du ska köra även GW och SW i Aerojet ONE för att få bra gapping mellan dina klubbor. Byter du för tidigt till korta wedgar kommer du troligtvis att få att gap på 20 meter där. Passar hcp 5–25. Ett set med sex klubbor, 5–PW, kostar 8 500 kr.

Lägre svinghastighet och låga slag

Alla slår inte bollen så där sjukt långt som vi ser på TV. Är du en av väldigt många golfare som har en lägre svinghastighet, så har du troligtvis också problem med att få upp bollen ordentligt i luften. Du behöver en klubba som är gjord för att ge dig högre slag, för när du slår högre kommer du också att slå längre. Och av bara farten kommer det att bli skillnad i längd mellan alla dina klubbor.

AIR-X är en klubba utvecklad från grunden för spelare med lägre svinghastighet. Alla delar i klubban – huvud, skaft och grepp – har gjorts så lätta som det bara går, för med en lättare klubba svingar du snabbare vilket kommer att ge dig mer fart på bollen. Klubborna har dessutom försetts med mer vikt i sulan och med mer loft för högre utgångsvinkel och mer spinn på bollen. För mer höjd på slagen ger mer längd om farten inte är så hög. En annan bra sak med AIR-X är att alla klubborna – driver, woods, hybrider och järn – alla har mer offset än traditionella klubbor. Ofta hänger lägre svinghastighet och slice ihop, och med klubbor som har mer offset är det lättare att komma in med klubbhuvudet rakt i bollträffen och därmed minska slicen. AIR-X hjälper dig inte bara med att slå längre, den hjälper dig också att slå rakare. AIR-X passar hcp 15–48. Ett set med sex klubbor, 5–PW, kostar 6 500 kr.

Det finns en stor skara golfare som är hyfsat bra, men som på grund av ålder tappat i längd. Golfare som inte heller spenderar så mycket tid på rangen för att träna. Spelare som vill ha en riktigt bra, men framför allt lättspelad, klubba som gör golfen enklare och roligare. Det var för precis dessa som Cobra utvecklade T-Rail. T-Rail är järnklubbor byggda som hybrider: ihåliga och med en riktigt bred sula för att få ner tyngdpunkten. Konstruktionen gör T-Rail till en extremt förlåtande och lättspelad klubba, en som testade klubborna sa så här om dem: ”Kan du inte spela med T-Rail får du börja med schack”. Även T-Rail är gjorda för att ge en högre bollbana, och därmed längre slag om du svingar lite lugnare. T-Rail passar hcp 15–36. Ett set med sex klubbor, 5H + 6–PW, kostar 8 500 kr.

Läs mer på Cobragolf.com!


Text: • 2023-03-27
PartnerCobraPartner
Rulla till toppen