Annons

Tjugo års forskning har lett fram till TaylorMades senaste driverskapelser // Foto: TaylorMade

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med TaylorMade
Partner

Hemligheten bakom superdrivern

Taylormade tar golfen in i rymdåldern.

Text: • 2022-03-28 Uppdaterad 2022-04-05

Arbetet med att utveckla en ny driver måste ibland få ta tid. I över 20 år har TaylorMades ingenjörer och utvecklare envist löst problem och hinder med att ta fram en träffyta i kolfiber. Mycket handlar om att kunna överföra energi så effektivt som möjligt utan att ge avkall på styrka eller livslängd och dessutom att skapa en träffyta som tål att användas dag ut och dag in.

–De tekniska utmaningarna i att skapa en träffyta till en driver i ett nytt material är omfattande. Hur tar vi ett material för rymdåldern som är känt för sin höga styrka och lätta vikt, men som inte är skapat för höga kollisonskrafter, och använder det i en träffyta som levererar revolutionerande bollhastighet? Genom två decennier av arbete lyckades vårt team överkomma olika hinder och skapa otaliga teknologiska lösningar som lett fram till att dagens mest avancerade och precisa driver når ut på marknaden, berättar Tom Beach, senior vice president för forskning och utveckling på TaylorMade.

SÅ SKAPAS STEALTH

Genom att väva samman 60 tunna ark med kolfiber har man skapat en träffyta som håller för de påfrestningar som otaliga slag med en golfboll innebär. Träffytans allra översta skikt är tillverkat av Urethan som getts ett unikt nanomönster för att skapa optimal friktion mellan klubba och boll oavsett om det är torrt och varmt eller regn och kyligt väder.

DÄRFÖR ÄR KOLFIBER BÄTTRE

Över 20 års arbete hos forsknings- och utvecklingsteamet har resulterat i den nya träffytan i kolfiber som TaylorMade ser som en bättre lösning än tidigare träffytor i titanium. Träffytan i Stealth väger bara 26 gram, vilket är 40 procent mindre än en träffyta av samma storlek i titanium. Den nya träffytan ger dessutom högre bollhastigheter vid jämförande test med fjolårets SIM2. Genom den vikt som sparas har träffytan i Stealth kunnat göras elva procent större. Vikten som sparats kan sedan placeras på rätt ställen i klubbhuvudet för att ge den bollflykt eller de förlåtande egenskaper som eftersträvas.

TaylorMade erbjuder också tjänsten MyStealth där du kan skräddarsy din driver i den färg och finish som du själv vill ha på klubbhuvudets olika delar.

OPTIMERA DIN BOLLFLYKT OCH SPINN

Med hjälp av den lättare träffytan finns stora möjligheter att anpassa din bollflykt med hjälp den tiogramsvikt som sitter i Stealth Plus. Trots att träffytan är större tappar Stealth inte hastigheten, tvärtom. Twist Face-tekniken i kombination med TaylorMades flexibla Thru-Slot Speed Pocket ger både ökad hastighet och bättre förlåtande egenskaper.

ÄLSKA LJUDET

Många var oroliga över att ljudbilden skulle förändras i och med att träffytan görs i kolfiber men resultatet har blivit ett klart, kraftfullt ljud tack vare att ingenjörerna testat sig fram med hjälp av olika former, kurvor, vinklar samt ribbor bakom träffytan.

SKAPA HASTIGHET

TaylorMades assymetriska Inertia Generator skapar avancerad aerodynamik just innan det kritiska träffögonblicket och den unika designen skapar högre hastighet och längre slag.

KLUBBHUVUDEN I STEALTH-FAMILJEN

• Stealth Plus

Vikten som sparats genom att göra träffytan av kolfiber har använts till en skjutbar tiogramsvikt som ger dig möjlighet att anpassa och optimera spinn och bollbana genom att flytta massa i sulan för att hitta önskad bollflykt.

• Stealth

Här har viktbesparingen i träffytan istället placerats långt bak och långt ner i huvudet. Det ger ett minskat vridmotstånd med cirka 15 procent jämfört med Stealth Plus. Klubbhuvudet genererar också lite mer spinn, cirka 200- 300 rpm mer än Stealth Plus, vilket kan ge spelare med behov av mer spinn längre carry.

• Stealth HD

Vanligtvis tvingas man försaka förlåtande egenskaper när man ger en driver drawbias men här har man tagit sparad vikt från träffytan och tryckt ut i klubbhuvudets häl, detta har skapat det högsta MOI-värdet i Stealth-familjen och spinntalen är i paritet med Stealth.

• Stealth Dam

Baseras på samma drawfrämjande design som Stealth HD men damhuvudet är något lättare och har en egen färgsättning och estetik.


Text: • 2022-03-28
PartnerPartnerTaylorMadeTaylorMade Stealth
Scroll to Top