Annons

Modry Las GC utsågs till Polens bästa bana 2019 men det finns gott om fina polska golfbanor att välja mellan // Foto: Modry Las GC

Svenskarnas nya golfparadis

Större golfglädje och snabbare ronder för betydligt mindre pengar i öst.

Text: • 2021-08-02 Uppdaterad 2021-08-09

Allt fler svenskar kastar sina blickar mot sydost när de planerar sin kommande golfsemester.

I takt med att beläggningen på många populära spanska och portugisiska banor ofta är hög letar man andra alternativ, och ett av de mest populära är Polen, som har en mängd fina och varierade anläggningar som är lätta att ta sig till från Sverige, antingen via båt eller flyg.

Det finns flera starkt bidragande orsaker till att Polen blivit så populärt på kort tid:

• Lättillgängligheten

Just att det är lätt att ta sig till antingen Gdynia eller Świnoujście med färja och det finns också bra flygförbindelser med flera andra stora polska städer till mycket konkurrenskraftiga  priser.

Många av klubbarna i Polen har fortfarande få egna medlemmar och lever på att dra till sig turistande golfare från till exempel Sverige och Tyskland, och därför är det ofta gott om plats på banorna och skön lugn atmosfär.

• Golfen

Många har upptäckt att golfbanorna i Polen håller hög kvalité och att beläggningen på banorna dessutom inte är lika hög som på många andra destinationer, och när den kombinationen kompletteras med god service, bra boendemöjligheter och betydligt lägre priser så blir valet ganska enkelt. Man slipper trängsel och sextimmarsronder där man spenderar halva ronden med att vänta på sin tur att slå. Många har upptäckt att golfen blir betydligt roligare och mer avkopplande så.

• Ekonomin

Det är fortfarande – med svenska mått – mycket billigt att äta och dricka i Polen. Själva golfen är också betydligt billigare än på de flesta andra ställen och relationen golfkvalité per krona är förmodligen oslagbar.

De anläggningar som finns i Polen är ofta välskötta, gästvänliga och erbjuder enormt mycket golf för pengarna.

• Vädret

Polen har betydligt längre säsong än vad vi har i Sverige och med ett kort vinteruppehåll spelar man, lite beroende på vilken region man befinner sig i, nästan hela året. Temperaturen är ofta behaglig utan att bli extrem vare sig uppåt eller neråt.

Pommern

Om vi tittar på ett av de landskap, eller vojvodskap som det heter i Polen, som är mest populärt bland svenska golfresenärer, Pommern, längst upp utmed Östersjöns södra strand, med trestadsregionen bestående av Gdynia, Gdańsk och Sopot, så finns en mängd trevliga och varierade golfalternativ i området. Om man så önskar erbjuder de tre städerna också en hel del att göra och många fina sevärdheter vid sidan av banan.

Läs mer om turismen och golfen i Polen på polska turistbyråns hemsida.

Sopot kallas ofta för Polens Riviera och har utöver sina vackra sandstränder och sitt rika nöjes- och restaurangutbud också Europas längsta träpir som mäter 511,5 meter.

Golfmässigt finns det verkligen något för alla typer av golfare och anläggningarna passar både nybörjare samtidigt som de ger en utmaning för erfarna spelare. Sierra Golf Resort och Postołowo Golf Club ligger såpass nära trestadsregionen att man kan välja att bo inne i någon av städerna och ända ha nära till banorna.

Sierra Golf Resort

Sierra är belägen strax nordväst om Gdynia och är en riktigt fin parkbana. Lättspelad och välplanerad med kort mellan hålen och enastående vacker med mängder av blomrabatter och mäktiga träd längs vägen. Klubbhuset är inspirerat av brittisk pubmiljö med en stor halvmåneformad bar och sköna skinnfåtöljer att sjunka ner i efter ronden. Att det bara tar en halvtimme från färjeterminalen är ett annat stort plus i kanten. Man hinner lätt med två ronder ankomstdagen och avresedagen, om man skulle vara riktigt spelsugen efter färjeresan.

Postołowo Golf & Country Club

Ett par mil söder om Gdańsk finns också Postołowo Golf & Country Club, tidigare Gdańsk G&CC, som är en rejäl utmaning om man väljer de bakersta tee-boxarna. Bara Bro Hofs Stadium Course är officiellt längre på pappret i hela Europa. På senare tid har ägarna lyft både skötsel och byggnader och idag är det en anläggning som verkligen är värd att besöka. De sex sista hålen utmed och över vatten tar andan ur dig både visuellt och rent golfmässigt och får dig att vilja gå ut och spela direkt igen. Klassbana.

Ermland-Masurien

Landskapet som sträcker ut sig söder om Pommern brukar kallas för ”De tusen sjöarnas land” och här har två av landets mest spännande golfanläggningar sin hemvist. Sand Valley har under många år lockat svenska gäster till sin unika, utmanande inlandslinks. Med sina karakteristiska waste areas och luriga upphöjda greenområden krävs det både hjärna och hjärta för att lyckas.

Stämningen på Sand Valley är avslappnad och familjär och servicen och golfen är förstklassig.

Vill man göra något vid sidan av golfen någon dag kan vi rekommendera ett besök på Elbląg Canal, där båtarna faktiskt vissa sträckor går på land. Kanalen är 130 kilometer lång men man kan också välja att bara åka en kortare sträcka.

Sand Valley Golf Resort

Ungefär en timme sydost om Gdańsk ligger en riktig svenskfavorit i form av Sand Valley Golf Resort. Den finske ägaren Antti Pohjonen har gjort ett envist uppgraderingsarbete och kanonjobb på klubben vars bana är en speciell kreation med gigantiska waste areas och stora ondulerade greener. Många som spelat den älskar den men det tar ofta några ronder att förstå sig på hur man ska ta sig an den något annorlunda men mycket spännande och annorlunda banan signerad Lassi Pekka Tilander och senare uppgraderad av Tony Ristola. En unik upplevelse och mycket bra boende precis vid banan.

Mazury Golf & Country Club

Ytterligare en bit söderut från Sand Valley, cirka två timmar från Gdańsk och Warszawa och 10 minuter från den lilla staden Olsztyn, finns Mazury Golf & Country Club, en relativt ny bana designad av Martin Hawtree i ett böljande öppet hedlandskap. Man har verkligen lyckats ta fram den vackra naturen i området och hålen mejslar sig fram mellan vattendrag och kullar på ett sätt som nästan skänker tankar till de brittiska öarna. Bra, modernt boende i klubbhuset och terrassen ut mot banan är underbar.

Västpommern

Västpommern är känt för sina många SPA-resorts och vojvodskapet är lätt att ta sig till via färjan från Ystad till den bildsköna kuststaden Świnoujście. Annars är den största staden i Västpommern Szczecin som med sin 408 000 invänare är Polens sjunde mest folkrika.

Sedan staden grundades på 800-talet har den stått under preussiskt, polsk, danskt och svenskt styre och efter bombningarna under andra världskriget har man byggt upp staden som är en underbar kombination av gammalt och nytt, en sprudlande kittel av kultur, handel och turism.

Och golf förstås. Modry Las Golf Club är ritad av Gary Players designteam och utsågs bland annat till Polens bästa golfbana 2019 vid World Golf Awards.

Modry Las Golf Club

Ungefär en och en halv timme söder om Świnoujście ligger Gary Player-designade Modry Las Golf Resort. Det lite avskilda läget och lång transfer gör att den kanske inte alltid hamnar högst upp bland alternativen för en kompisresa, men när man väl kommit fram ångrar man sig inte. Efter en tuff inledning väntar en härlig böljande, mycket habil bana i parkmiljö och med rum i det nya klubbhuset och en del stugor som kantar banan finns olika möjligheter till boende på banan.

Amber Baltic Golf Club

Amber Baltic Golf Club ligger oerhört naturskönt på ön Wolin, bara en dryg mil längs med kusten öster om Świnoujście. Anläggningen öppnades 1993 och har stått värd för en mängd nationella och internationella tävlingar genom dessa år. Anläggningen har 27 hål och här finns allt man kan önska sig för en golfsemester.

Binowo Park Golf Club

Om man vill kombinera kultur, nöje och storstadsliv med golf är Binowo Park ett perfekt alternativ. Man har nära in till centrala Szczecin samtidigt som man får en härlig utmaning i vacker natur på Binowo Park. Anläggningen har en riktigt läcker 18-hålsbana och en kortare niohålare. Binowo Park invigdes faktiskt av Prinsessan Birgitta och Sven Tumba år 2000, så svenskanknytningen är stark.

Här finns mer information från polska turistbyrån

Här finns mer information om golfbanorna i PolenText: • 2021-08-02
PartnerAmber Baltic Golf ClubBinowo Park Golf ClubMazury Golf & Country ClubModry Las Golf ResortPolenPostołowo Golf ClubSand Valley Golf ResortSierra Golf Resort
Rulla till toppen