Här ska det fokuseras på den svenska golfens historia. Foto: Svenskagolfmuseet

Nyheter

Golfmuseets insamling ska ge ny utställning

Det svenska golfmuseet i Landskrona vill sprida spelets historia via digitala applikationer.

Text: Axel Bridal • 2021-12-07 Uppdaterad 2021-12-07

Svenska Golfmuseet arbetar sedan en tid tillbaka med att uppdatera sin utställning över den svenska golfens historia. För att kunna förverkliga planerna fullt ut har Golfmuseet startat en insamling där privatpersoner har bidragit med ekonomiskt stöd. Drygt 130 000 kronor är för tillfället den insamlade summan, bekräftar Göran Nyström, museets intendent. 

– Får vi in 300.000 så kan vi genomföra biblioteksinredningen och även göra den till en liten filmsal där besökarna kan sitta ner och se filmerna i utställningen plus en del dokumentärer vi gör nu av olika viktiga personer inom golfen, säger Göran Nyström. 

– Får vi in 500.000 som är målet, har vi bra resurser för att göra digitala applikationer tillgängliga via hemsidan, säger Göran Nyström.

Göran Nyström berättar om den stora satsningen på information om banor, spelare och föremål som ska finnas tillgängligt digitalt, och även en viss del på nätet om man når målet på 500 000 tusen kronor till insamlingen. 

– Man ska kunna gå in på en skärm, välja en klubb, och se historien för den klubben. Vem som designade banan, hur har den utvecklats, byggts om, osv. En del av materialet kommer även finnas tillgängligt på vår hemsida, säger Göran Nyström.

För att genomföra detta pågår även en inhämtning av fakta från golfklubbar runt om i Sverige. Till exempel kan det vara en historia i form av bilder där Sven Tumba inviger en ny bana, eller hur Sveriges första fjällgolfbana i Funäsfjällen byggdes år 1973. 

Över 800 föremål finns för tillfället innanför museets väggar, till exempel en golfbag med klubbor som har tillhört Robert Sager och var i spel under 1890-talet. 

–  Nyligen köpte vi en fjäderboll, från golfens allra första tid, säger Göran Nyström.

Museet har även drygt 2700 böcker om golf i sitt bibliotek där den största delen består av engelsk litteratur om golfens historia och allt den har att säga om tävlingar, historiska spelare, teknik och myter.

Följ länken för mer information om insamlingen och den nya utställningen.


Text: Axel Bridal • 2021-12-07
NyheterGolfsverigeSvenska Golfmuseet
Scroll to Top