Nya banan på Arlandastad Golf säljs för 150 miljoner kronor. Foto: Press

Golfsverige

Nya banan på Arlandastad Golf säljs för 150 miljoner

Markägarna säljer en av två 18-hålsbanor där nya ägarna planerar att skapa en ”Training Academy” för idrott.

Text: Olof Åsgård • 2021-11-25 Uppdaterad 2021-11-25

Arlandastad Golf, belägen i Sigtuna kommun vid E4:an strax söder om Arlanda Flygplats kan i framtiden bli av med en av sina två 18-hålsbanor, Nya banan.

Detta efter att markägarna Wåhlin Fastigheter säljer 490 000 kvadratmeter, där Nya banan ligger, till Arlandastad Group AB. 

Prislappen är 150 miljoner kronor. 

Köpet är villkorat av att Sigtuna Kommun ger ett positivt planbesked. På området, där Nya banan nu ligger, ser Arlandastad Group AB möjligheter att skapa en mötesplats för människor, företag och verksamheter som kan utvecklas och växa inom idrott, hälsa och innovation. 

– Det har länge varit vår ambition att skapa en samlingsplats för svensk idrott, en Training Academy. Vi har nu lokaliserat rätt plats med ett oslagbart läge som möjliggör den utvecklingen. Vi har sedan en tid tillbaka fört goda dialoger med ett antal idrottsförbund där man ser att läget möjliggör en mer tillgänglig idrott – såväl inom Sverige som internationellt. Områdets storlek gör det även möjligt att satsa på en hubb för tekniska innovationer – gärna kopplade till idrott och hälsa, som ligger oss varmt om hjärtat, säger Dieter Sand CEO, Arlandastad Group i ett pressmeddelande. 

Målet är att Mastersbanan utvecklas

I samband med markaffären, tecknades även ett optionsavtal för en framtida expansion som möjliggör att Arlandastad Group AB kan bli ägare till hela golfanläggningen.

– Ur ett golfperspektiv ser vi bara möjligheter med den här affären. Det kommer spelas golf och Arlandastad Golf riskerar inte att bli av med några hål förrän alla detaljplaner med mera är klara. Det kan ta flera år. Arlandastad Group AB har sedan option på att köpa hela anläggningen och målsättningen är att Mastersbanan ska vara kvar och utvecklas till en toppanläggning. Det kommer finnas plats för 27 hål, om det sedan blir så eller ej blir en framtida fråga för de nya ägarna, säger Per Karlsson, VD Arlandastad Golf, till Svensk Golf.    

Arlandastad Golf och Mastersbanan stod värd för svenska European Tour-tävlingen år 2007 och 2008.


Text: Olof Åsgård • 2021-11-25
NyheterArlandastad GolfGolfsverige
Rulla till toppen