Gävle Golfklubbs sjunde hål har en green helt under vattenytan. Foto: Klubben

Golfsverige

Gävle GK under vatten: ”Det måste lagas”

150 millimeter regn under natten innebär att Gävle Golfklubb ligger under vatten. Klubbchef Peter Stenberg hoppas att skadorna trots det inte ska vara allt för allvarliga.

Text: Jesper Johansson • 2021-08-18 Uppdaterad 2021-12-09

Ett enormt regnfall i Gävle natten till onsdagen har gjort att hela staden i princip isolerats. Skolstarten har skjutits upp och vägar har på vissa håll kollapsat, och stängts av. Gavlerinken, Monitor ERP Arena som Brynäs hemmaplan heter, är helt vattenfylld och förhoppningen är att det snart ska sluta regna.

Svensk Golf har pratat med klubbchefen på Gävle GK, Peter Stenberg. Han säger att i princip hela banan låg under vatten när banarbetarna kom till sitt arbete på onsdagsmorgonen.
– Vi har fått bort vattnet från alla greener utom en som är helt under ytan. Våra diken och dammar är fyllda. Det forsar vatten på parkeringen. Nu får vi bara hoppas att det inte blir några större skador, säger Stenberg.

Mängden regn gör att klubben håller stängt fram till fredag. Antagligen även över helgen.
– Först och främst måste det sluta regna för att det ska kunna rinna undan. Men om prognosen stämmer kommer vi ha ett relativt torrt väder kommande dagar och då kan vattnet försvinna från spelytorna. Men vi kanske håller stängt i helgen ändå med tanke på hur blött det kommer vara.

Hur stora extra kostnader räknar ni med att det här innebär?
– Det är såklart surt att stänga en helg med många greenfeegäster men det är alltid någon dag på en säsong som banan måste stängas för vädret. Men vi hoppas väl på att det inte ska bli några större skador utöver vägarna. De kommer vara förstörda och måste lagas. Vi har visserligen personal för att hinna laga dem men måste köpa material. Vi har besiktigat alla våra fastigheter och allt verkar ha klarat sig som tur är, säger Stenberg.

Med ett fint år fram till nu i ryggen är stämningen dock inte helt i moll på Gävle Golfklubb, som precis som många andra klubbar i Golfsverige kunnat njuta frukterna av uppsvinget i golfspelandet till följd av coronapandemin.
– Med det vi vet är det här ingen katastrof. Kostar lite med vägar men inget jättedramatiskt. Klarar oss rätt så bra.Text: Jesper Johansson • 2021-08-18
NyheterGävle GKGolfsverige
Scroll to Top