Carlskrona GK har tvingats begränsat slaglängden på sin range. Foto: Getty Images

Golfsverige

Rangen för kort – golfare kan stängas av vid för långa slag

Carlskrona GK har stött på ett problem med den moderna utrustningen.

Text: Jesper Johansson • 2021-07-02

Den moderna proffsgolfaren kommer ha en fördel av att slå långt. Så även glada amatörer.
Men på Carlskrona GK kan det vara lite lurigt att träna på de längsta slagen. Detta då man inte får slå längre än 210 meter från den övre delen av rangen.

Anledningen till att man tvingats göra den här begränsningen är några stycken. Ett av problemen är att man från klubbens håll inte vill att man slår bollarna på rangen utanför klubbens tomtgräns. En annan anledning är golfbanans läge.
– Banan ligger i ett naturreservat och vi vill därför inte skräpa ner och lämna några avtryck efter oss, säger klubbchefen Anders Johansson till Sydöstran.

Tidigare använde sig klubben av ett nät längst bak på rangen som skulle stoppa bollarna. Men trots att man höjde det till tolv meters höjd var det spelare som slog över. Därför har nu skyltar satts upp vid rangemattorna för att förklara hur långt man får slå och vad som händer om man inte gör som det är sagt.
– Folk har börjat slå väldigt långt och har svårt att bedöma hur långt man slår. Slår man längre än vad som är tillåtet riskerar man avstängning, säger Johansson.
– De som är här och slår har tagit det bra och verkar tycka det är en kul grej, så de har börjat hetsa varandra till vem som kan slå längst och närmast maxlängden på rangen.

Carlskrona GK bildades 1906 och är därmed Sveriges tredje äldsta golfklubb. Att platsen man behövde då inte riktigt räcker till idag med den moderna utrustningen är kanske inte så förvånande. Men om någon spelare faktiskt kommer stängas av återstår att se. Anders Johansson förklarar.
– Det är mest en uppmaning till spelarna. Vi kan inte ha någon vakt på plats som går och kontrollerar att ingen slår för långt, säger han till Sydöstran.


Text: Jesper Johansson • 2021-07-02
NyheterCarlskrona GKGolfsverige
Scroll to Top