5de45c6e13aba

Nyheter

”Den som bara äter skräp får en dipp på sista nio”

Mark Järgren tröttnade på den dåliga kosthållningen inom golfen. Han sade upp sig från sitt jobb och startade ett företag som satsar på nyttiga produkter. Nu finns varorna på 220 svenska golfklubbar.

Text: CM Hellsten • 2016-11-01 Uppdaterad 2016-11-01

När Mark Järgren spelade collegegolf i USA fick han och lagkamraterna chocolate chip cookies, chips och trekantsmackor för att de skulle klara av att spela tävlingar över 36 hål.

I stället för att bli golfproffs satsade Mark Järgren på en civil karriär men i våras sade han upp sig från sitt jobb som reklamsäljare för att försöka förändra svenska golfares kosthållning.

– Jag blev förvånad när det inte fanns så mycket bättre kostalternativ på golfbanor i Sverige jämfört med i USA och bestämde mig då för att ändra på det, säger Mark Järgren till svenskgolf.se/wp.

Mark Järgren skapade företaget UnderPar som tog fram proteindrycker, en energibar och snart lanseras även en nötmix.

Produkterna finns sedan fyra månader tillbaka på 220 svenska golfanläggningar.

– Vissa banor har sålt mer än vad vi hoppats på och klubbarna säger att det visar att trenden mot sundare kostvanor även nått golfarna.

”Den som bara äter skräp får en dipp på sista nio”
Läs reportaget om Anna Skippers kioskrazzia i Svensk Golf.


Många golfare har för vana att köpa korv, kexchoklad och kaffe efter halva rundan – hur svårt är det att få golfarna att ändra sådana beteenden för att istället testa hälsosammare alternativ?

– Med mångårig erfarenhet inom reklambranschen visste jag hur svårt det är att få människor och framförallt golfare att ändra sina beteenden. Jag hade enorm respekt för denna utmaning när vi drog igång men har blivit oerhört positivt överraskad. Vi visste att det finns en trend mot att fler och fler människor funderar på vad de stoppar i sig, även i den äldre generationen.

 

Hur många slag kan golfaren spara med rätt kosthållning?

– Det är svårt att kvantifiera men det vi med säkerhet kan hävda är att genom rätt kosthållning har samtliga golfare, oavsett ambitionsnivå eller fysiska förutsättningar optimala förutsättningar att prestera bättre och längre. Någon som envisas med att bara äta skräp brukar få en dipp vid sluthålen på sista nio. 

Golfare lever fem år längre


Text: CM Hellsten • 2016-11-01
NyheterNyheter
Scroll to Top