5de5481c64200

Leva

Fira långhelg på banan

Visst är det väl bokat på sina håll, men det finns många chanser att spela mysig golf under den kommande långhelgen. Ta en liten minisemester under Kristi Himmelfärd, vi tipsar om några mysiga alternativ.

Text: Karin Klarström • 2015-05-12

Bild 1118335
Foto: Göran Kindwall

ÖSTERLENS GK
Österlens GK är en klubb som förbereder sig som bäst för de golfsugna gästerna.

– Vi har alltid fullt under Kristi Himmelfärd. Det passar ju bra när det är en långhelg, säger Phil Jones i klubbens kansli.

Men det är absolut inte kört för den som vill bege sig till anläggningen vid Hanöbukten. Kan du tänka dig att ägna förmiddagarna åt det pittoreska och kulturellt intressanta närområdet, som Kivik, Simrishamn och nationalparken Stenshuvud, så passar det utmärkt. På eftermiddagen tunnar det nämligen ut bland starttiderna, så det finns fortfarande chans att spela både Lilla Vik och Djupadal.

– Banorna är i fint skick och har klarat vintern bra. Vi har en provisorisk green på fjärde hålet på Djupadal, där vi bygger om greenområdet, säger Jones.

Att spela banorna kostar 500 kronor för fredag och helg, samt röda dagar. Den som väljer en senare starttid erbjuds billigare greenfee som avgörs av vilket klockslag ronden startar.

Klubben har en lång rad erbjudanden om golfpaket, dels hotell, dels bed & breakfast i Simrishamn och närområdet.  Men du kan också bo på banan, exempelvis hyra en lägenhet i äppellunden vid Djupadal eller varför inte bo i Skånelängan vid Lilla Vik. Det finns en lång rad alternativ listade på klubbens hemsida (se länk intill).

 

Bild 1118337

KRISTIANSTADS GK
Ett alternativ för den som längtar till Skåne kan vara att bege sig till den mellersta delen av Hanöbukten och Åhus. Utanför den pittoreska badorten ligger Kristianstads GK, en av Sveriges äldsta golfklubbar som firade 90 år förra året.

Även här finns två banor, den äldsta Åhus Östra, och Åhus Västra som öppnade 2006.

Kristianstads GK erbjuder flera intressanta golfpaket med boende inne i Åhus, ett par kilometer från banan, eller inne i centrala Kristianstad (två mil från banan).

– Man bokar golfpaketet via hotellet och vi har samma avtal med alla hotell, så det beror på vilken standard man vill ha, säger Anna Berg på klubben.

Det finns alla möjligheter att spela banan under Kristihimmelfärd och greenfee kostar från 550 kronor på Östra och 480 kronor på Västra, billigare under eftermiddagen.  Att lösa 36-hålsgreenfee är en bra affär för den riktigt spelsugne, den kostar 800 kronor för båda banorna.

Klubben har mycket spännande på gång, och i höst kommer Västra och Östra banan att få varsitt lyft. Östra ska vässas ytterligare, bli lite svårare, och ackompanjeras av en lite lättare Västra. På sikt är också planerna att bygga hotell vid banorna, men det dröjer ytterligare några år.

 

Bild 1118338
Foto: Peter Cordén

KALMAR GK
Ett stenkast från centrala Kalmar ligger golfklubben med de två 18-hålsbanorna. Den gamla banan fick sig en uppryckning 2009 med hjälp av bandesignern Pierre Fulke.  Liksom många andra attraktiva destinationer för golfarna är det ont om bokningsbara starttider på förmiddagarna under den kommande långhelgen. Men visst finns det möjlighet att spela golf här under ledigheten.

– Vi har ju många medlemmar i klubben, och så kommer det många gäster också, så visst är det en hel del bokat. Men på eftermiddagarna tunnas det ut så det finns luckor, säger Conny Karlesand på klubbens kansli.

Den som vill åka till Kalmar hittar en rad erbjudanden om boende på hotell inne i centrala Kalmar, några kilometer söder om banan.

Bild 1118340

EKERUM
Ekerum resort är en anläggning som lockar många av Sveriges alla golfare, särskilt under våren. De två 18-hålsbanorna, Långe Erik och Långe Jan, bjuder på varierade spelupplevelser, kanske mer så nu än tidigare.

I mitten av april öppnade nämligen Långe Jan i ny kostym. Banan har byggts om under överinseende av designern Christian Lundin. Här är det amerikanska Pinehurst no 2 som stått som inspiration. Den amerikanska förlagan gjordes om rejält inför fjolårets upplaga av US Open och US Women’s Open.  Ruffen har ersatts av öppna sandytor och gles växtlighet och ger känslan av en öppen hedbana.

Det har väckt stort intresse ute i Golfsverige och det har märkts på bokningarna under våren.

– Det har varit extra stort intresse för Långe Jan i vår, det märker vi. Golfarna är nyfikna, säger Karl-Martin Härström, sport- och fritidsansvarig på Ekerum resort.

Liksom på många andra håll i landet är det fullbokat på Ekerums båda banor under förmiddagarna. Däremot finns det tider efter klockan 14:00, både på Långe Jan och Långe Erik.

– Och vi har lediga rum, så det går absolut att komma hit och spela golf, säger Härström.

Just nu kostar Långe Erik 550 kronor för 18 hål fram till klockan 13:00. Efter det kostar ett varv 375. Även om alla 18 hål är i fint skick på omgjorda Långe Jan, så är det fortfarande inte helt uppväxt längs transportvägar och annat, och det syns att det nyss byggdes här. Därför är den ordinarie greenfeen på 650 kronor nu nedsatt till 460 kronor. Även här kostar eftermiddagsspel 375 kronor.

 

Bild 1118342

STRÖMSTAD
Strömstad golfklubb öppnade banan i mitten av mars och den milda vintern har skonat banan, även om frosten letat sig långt in på vårkanten.

Den bohuslänska banan ligger strax norr om själva tätorten och är liksom de andra banorna i trakten en populär destination för de norska grannarna. Men den riktiga högsäsongen infaller i juli-augusti. Inför långhelgen finns det tider att spela.

– Det är i princip fullbokat på förmiddagarna men det finns tider på eftermiddagarna, så det är inga problem om man vill komma och spela, säger Pontus Jansson på kansliet.

Greenfee kostar mellan 300 och 500 kronor beroende på vilken tid som bokas.

Bild 1118344
Foto: Anki Axelsson

DYNEKILEN
En bit längre in i landet, från Strömstad sett, ligger en annan mysig bohuslänsk bana;  Dynekilen. Liksom grannen Strömstad GK har klubben en stor ström av norska besökare som kommer för att spela golf under sommaren. Men den som väljer att åka till Dynekilen under Kristi Himmelfärd behöver inte tänka på det, åtminstone inte under söndagen. Då stannar de flesta norrmännen hemma och firar 17 maj.

Även om det är uppbokat så finns det en hel del spelmöjligheter på Dynekilen under långhelgen.  Precis som grannen Strömstad har klubben en rad golfpaket att välja mellan, med boende inne i centrala Strömstad eller på närliggande campingplats.

– Greenerna är i mycket bra skick. Vi öppnade redan den 27 februari och vintern har varit snäll mot banan så det är bra förhållanden, meddelar klubbens kansli.

Att spela golf under Kristi Himmelfärd kostar 400 kronor för en dagsgreenfee.


Text: Karin Klarström • 2015-05-12
LevaNyheter
Scroll to Top