Att Annika Sörenstam och Henrik Stenson möts i samma tävling var få som hade förutspått någonsin skulle hända. Foto: Getty Images

Krönika

ÅSGÅRD: “Redan ett format som gjort skillnad”

Scandinavian Invitiation höll på att bli en mindre och närmast bortglömd Europatourtävling. Tack vare ett unikt format ser framtiden nu ljusare ut, menar Svensk Golfs chefredaktör Oskar Åsgård.

Text: Oskar Åsgård • 2021-06-08

Krönikan publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 4/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

Den här veckan avgörs en av 2000-­talets mest intressanta golftävlingar. På Vallda G&CC i Kungsbacka, utanför Göteborg. Aldrig förr har herr- och damelit inom proffsgolfen spelat på samma bana, om samma prispott och mot varandra.

Med tennisen som det nästan enda undantaget finns det för tjejer ingen chans att tjäna lika mycket pengar som killar genom att vara professionell idrottare. Annika Sörenstams inspelade prispengar motsvarar en knapp femtedel av den dryga miljard kronor som Tiger Woods tjänat på banan under karriären.

Självklart finns förklaringar till varför det ser ut så. Herrgolfen lockar fler ögonpar till tv-skärmar och publikled, stjärnorna blir mer namnkunniga ambassadörer som företag vill exponeras ihop med och därmed rullar miljonerna in.

Men häri ligger det intressanta med Scandinavian Mixed.

2003 var det bara en handfull tävlingar på European Tour som erbjöd mer prispengar än Scandinavian Masters. 2019 var det bara fyra av 46 tävlingar på European Tour som hade en lägre prissumma än Scandinavian Invitation, som tävlingen hette senast.

Nu är Scandinavian Mixed en av de tävlingar som touren sätter störst hopp till. Nu finns en tro om att kunna bygga ett koncept som kan locka en ny stark titelsponsor till tävlingen fram­över.

Initialt var dock motståndet mot idén med ett mixat startfält starkt. Minst peppade på det var tävlingens nuvarande ägare, European Tour. Kanske inte helt konstigt, eftersom touren är en organisation som jobbar för medlemmarnas, det vill säga spelarnas, bästa. Att då dela med sig av hälften av platserna i startfältet till Ladies European Tour var inte självklart.

Men det är just tack vare formatet som vi har en veritabel smällkaramell till golftävling att se fram emot. Plötsligt har telefonerna hos Claes Nilsson och Henrik Hilford Brander, som driver det svenska bolag som arrangerar Scandinavian Mixed, gått varma. Det kommersiella intresset att vara involverad i den mixade tävlingen Scandinavian Mixed är avsevärt mycket större än det var att sponsra herrtävlingen Scandinavian Invitation.

Det är här jag hoppas att Scandinavian Mixed verkligen kan göra skillnad.

Genom att visa att ett plus ett kan bli tre.

Oskar Åsgård, chefredaktör Svensk Golf.

Att ge ett tydligt kvitto på att det som var på väg att bli en bortglömd svensk tävling på tour­kalendern nu förhoppningsvis kommer att framstå som årets fräschaste och mest intressanta event. Blir premiärupplagan lyckad tvivlar jag inte en sekund på att fler följer efter runtom i världen.

Apropå att skapa förutsättningarna för en framgångsrik tävling är det svensken Mikael Eriksson som har den kanske allra viktigaste uppgiften. Hur då, undrar ni? Varsågod att läsa här.


4 saker jag är nyfiken på inför Scandinavian Mixed

1. Sörenstam & Stenson. Våra två största genom tiderna peggar upp i samma tävling – hur häftigt som helst.

2. Ledartavlan. Får vi en rolig mix på söndagen?

3. Vallda. En av Sveriges mest intressanta banor!

4. Stjärnamatörerna. Svensk amatörgolf står sig riktigt starkt just nu och fyra mycket spännande framtidsnamn (Grant, Norrman, Stark & Åberg) finns med i veckans startfält.


Dina åsikter välkomnas! Mejla Oskar Åsgård på oskar.asgard@svenskgolf.se.


Text: Oskar Åsgård • 2021-06-08
KrönikaAnnika SörenstamEuropean TourHenrik StensonKrönikaLadies European TourOskar ÅsgårdScandinavian MixedTournyttVallda G&CC
Scroll to Top