Vincent Norrman, Linn Grant, Ludvig Åberg och Maja Stark peggar upp på Vallda G&CC. Foto: Getty Images & Göran Söderqvist

Scandinavian Mixed

Fyra unga svenskstjärnor spelar på Vallda

Nästa vecka avgörs premiärupplagan av Scandinavian Mixed. Med i fältet finns fyra spännande svenska amatörstjärnor.

Text: Oskar Åsgård • 2021-06-02 Uppdaterad 2021-06-03

Den 10–13 juni avgörs Scandinavian Mixed på Vallda G&CC. Henrik Stenson och Annika Sörenstam är både tävlingens ambassadörer och premiärupplagans två mest namnkunniga spelare.

De svenska storstjärnorna, med sammanlagt elva majorsegrar, adderar påtaglig stjärnglans till startfältet på Vallda. Men om vi flyttar blicken några generationer framåt i tiden får vi nästa vecka en glimt av fyra svenska amatörstjärnor som förhoppningsvis ska förvalta Sörenstams och Stensons arv framöver.

Linn Grant, 21 år, Vincent Norrman, 23, Maja Stark, 21, och Ludvig Åberg, 21, kommer alla till start i Scandinavian Mixed tack vare inbjudningar.

De senaste två veckorna har kvartetten spelat Nationals, finaltävlingen i den amerikanska collegegolfen, men nu väntar en annan sorts utmaning.

Så vad ska vi ha för förväntningar på den här kvartetten?

– Bakåt i tiden har det pratats mycket i termer av att det är bra för dem att vara här för att se och lära. Men de här spelarna vi slänger in nu, då handlar det inte om att se och lära. De kan prestera på den här nivån. Jag förväntar mig att någon kommer att leverera och vara med högt upp i den här tävlingen, säger Ola Lindgren, landslagscoach på herrsidan, till Svensk Golf.

Alla fyra är högt upp på amatörvärldsrankingen. Grant är trea, Åberg femma, Stark sjua och Norrman elva.

– Vi ser en jättehög korrelation med att vara topp-10 på amatörvärldsrankingen och att ganska snabbt ta dig ut på touren. Det här är inga duvungar, jag tycker att de är redo att vara med och slåss i en sån här tävling.

Linn Grant: ”Det känns häftigt”

Linn Grant är rankad trea i världen bland amatörer på tjejsidan. Foto: Getty Images

Linn Grant och Maja Stark är de proffstävlingsmässigt mest rutinerade spelarna av de fyra. Bägge två har spelat majors och Stark noterade i höstas det bästa svenskresultatet av en amatör i US Women’s Open med en delad 13:e plats. Den här veckan spelar Maja Stark US Women’s Open i San Francisco, som inleds torsdagen den 3 juni.

21-åriga Grant från Rya GK har spelat hela tre majors, gick i ledarboll i US Women’s Open förra året och vann två gånger på den svenska proffstouren förra sommaren.

Hur känns det att pegga upp i samma tävling som Henrik Stenson och Annika Sörenstam?
– Det känns häftigt. Det är ju två spelare som jag antingen bara sett på tv eller träffat i en situation där de har varit i en annan position än som spelare. Helt plötsligt sitter vi i samma båt på något konstigt sätt. Annika har ju bara precis i år börjat tävla igen och Henrik har jag ju tidigare inte ens kunnat tävla mot. Så det känns kul att få spela en tävling där vi är del av samma startfält, säger Linn Grant till Svensk Golf.

Vad tycker du om det mixade formatet?
– Jag tycker att det är kul. Det är så ofta under träning som vi spelar mixat med killar och tjejer, därför blir det nästan lite konstigt att man inte gör det vid tävling. Det är kul att de har mixat bollarna, jag känner att det finns mycket att lära från killarna och att de kan lära sig mycket av det vi gör också.

Ge något exempel.
– En ganska stor skillnad är att killar från början (i en tävling) är ganska mycket mer aggressiva. Herrtouren är ju generellt på en högre nivå än damtouren. Alla spelare som ställer upp i ET- eller PGA Tour-tävling kan ju vinna. Så är inte fallet på LET och LPGA. Därför tar de fler risker, väljer tuffare linjer från tee, är aggressivare på och runt greenerna. Det ska bli intressant att se hur tydligt det syns när man går i samma boll och har sitt eget spel att jämföra med på plats.

Gissar jag rätt om din målsättning är att vinna?
– Ja, alltid (skratt). Jag har alltid ansett att oavsett vilken tävling jag spelar, Teen Tour eller US Women’s Open, så är jag en spelare i fältet och har förtjänat min plats. Och precis som vilken annan i fältet har jag en chans att vinna.


Linn Grant, 21 år, Rya GK
Spelat tre majors, slutade d23 i US Women’s Open 2020 och d57 i samma tävling 2018. Vunnit fyra raka guld i Lag-EM och två titlar på svenska proffstouren (Nordic Golf Tour).

Vincent Norrman, 23 år, Haninge GK
Del i det svenska landslag som vann EM-guld 2019. Vunnit sju collegetävlingar senaste två åren, nådde kvartsfinal med Florida State i årets Nationals. Spelade Scandinavian Invitation 2019 (MC).

Maja Stark, 21 år, Abbekås GK
Slutade delad 13:e i sin majordebut i US Women’s Open 2020. Delad tia i Augusta National Women’s Amateur 2021. Vunnit fyra raka guld i Lag-EM och två collegetitlar under 2021. Spelade final i Nationals med sitt collegelag Oklahoma State i maj.

Ludvig Åberg, 21 år, Eslövs GK
Vann två tävlingar på svenska proffstouren (Moregolf Mastercard Tour) under 2020. Spelade Nordea Masters 2018 (d34). Del i det svenska landslag som vann EM-guld 2019. Vunnit två collegetävlingar och en stor amatörtävling (Jones Cup Invitational) under 2021.


Text: Oskar Åsgård • 2021-06-02
TournyttEuropean TourLadies European TourScandinavian MixedTournyttVallda G&CC
Rulla till toppen