Maja Stark hade anledning att le efter att hennes US Women's Open var över. Foto: Getty images

US Women's Open

Stark efter nya amatörrekordet: ”Svinkul!”

Maja Stark skrev in sig i historieböckerna med sin fina placering i årets US Women's Open.

Text: Jesper Johansson • 2020-12-14

Den 75:e upplagan av US Women’s Open är till ända och ur ett svenskt perspektiv har vi visserligen haft bättre enskilda resultat i majorn, med hänsyn inte minst till de fyra gånger en svenska stått som segrare.
Men ett svenskt rekord har slagits och detta av 21-åriga Maja Stark, som kan titulera sig bästa svenska amatör i US Women’s Opens historia.

Hennes resultat, en delad 13:e-plats är nämligen en rejäl upputsning av Linn Grants tidigare rekord från två år sedan, då hon slutade delad 57:a.
När Svensk Golf ringer Stark var hon ovetande om bedriften.
– Det hade jag ingen aning om. Det är svinkul! Linn (Grant), Ingrid (Lindblad), Bea (Wallin) och alla andra amatörer… Det är folk jag tycker är så extremt bra. Det här konstiga året har vi spelat mycket i Sverige och jag har alltid varit ett par slag bakom. Det är så skönt att vinna över dem och ha rekordet, säger hon till Svensk Golf.

Hur har veckan varit?
– Det har varit fruktansvärt roligt. Jag har aldrig spelat en så svår bana och det var skönt att man kunde hantera det så bra ändå. Jag spelade annorlunda den här veckan mot vad jag brukar göra. I vanliga fall slår jag drivern bra och puttar sämre. Det var tvärtom här, jag hade problem med drivern hela veckan egentligen.

Att Maja Stark levererade ett sådant resultat trots att hon hade problem med drivern hela veckan vittnar om en hög högstanivå. En delad 13:e plats gör inte bara Maja Stark till bästa svenska amatör i årets US Women’s Open före Linn Grant (d23) och Ingrid Lindblad (d30). Hon är också delad bästa svenska totalt sett tillsammans med proffset Linnea Ström.

När Maja Stark försöker förklara vad det är som gjort banan så svår är det framför allt greenerna som sticker ut.
– De är hårda och extremt snabba. Idag var det också tuffa flaggplaceringar. Många hål hade man satt i lutningar och det var väldigt jobbigt med korta returer till och med.

Spelet på greenerna brukar inte vara Maja Starks styrka. Men under veckan i Houston gjorde hon bra ifrån sig på de kortklippta spelytorna. Foto: Getty Images

Precis så satt flaggan på det avslutande hålet på Champions Golf Clubs Cypress Course. Stark hade som mål att bli bästa amatör i tävlingen och för att lyckas med det var hon åtminstone tvungen att göra birdie. Hon slog en riktigt offensiv birdieputt, som sånär trillade ner i koppen, men istället lämnade en en tuff retur.
– Jag fick äntligen på en riktigt bra smäll med drivern och hade 111 meter kvar. En full klubba in till pinnen. Sen fick jag en nedförsputt med dubbelbreak. Jag ville verkligen ha i den men det resulterade i en meterlång retur. Det var skönt att sätta den och kunna andas ut.

Hur ska du fira den här veckans resultat?
– Vi ska köra bil i sju timmar (till Oklahoma där hon går på college, reds anm), så det blir nog inte så mycket firande. Jag kommer att gå och lägga mig lite halvsent och sen tror jag att jag sover som en stock. Det ska bli så skönt att få sova ut lite.

Är man bästa svenska amatör i US Women’s Opens 75-åriga historia kan man gott unna sig några tryck på snooze-knappen.


ÅSGÅRD: “En eloge till Stark, Grant och Lindblad!”


Text: Jesper Johansson • 2020-12-14
TournyttMaja StarkTournyttUS Women's Open