Jesper Johansson skriver att en match mellan Tiger Woods och Phil Mickelson garanterar underhållning – och att den verkligen borde sändas i TV. Foto: Getty images

Krönika

Idiotiskt att inte köpa TV-rättigheterna

Bollen ligger tio centimeter från koppen. Allt du behöver göra är att lägga den i hålet för att vinna. Inte så svårt. Men alla svenska TV-bolag ser ut att inte ens försöka sig på den där putten. Istället har de gått vidare till nästa hål, med en ogiltig score.

Text: Jesper Johansson • 2020-05-20

Senast en golfsändning visades på svensk TV var förra söndagen.
Rory McIlroy och Dustin Johnson mötte då Rickie Fowler och Matthew Wolff i en skinsmatch för välgörenhet. Innan dess var det i början av mars som vi senast fick se professionell golf. Efter det första varvet av årets Players Championship beslutade touren för att stänga ner på grund av coronapandemin.

Nedstängningen har alltså pågått sedan dess. Första vanliga tävlingen ska spelas 11 juni i Texas, USA.

Till dess? Ja, då skulle vi kunna kolla på när fyra av världens största idrottsmän göra upp i en golfmatch där de samtidigt spelar in pengar till välgörande ändamål – för att bekämpa pandemin.

Men nej, Sveriges mediehus struntar i det. Det är väl inte så att någon med idrottsintresse är sugen på att se lite live-idrott. Trädgårdsprogram är ju också intressant.

LÄS MER: Tiger vs Phil – allt inför välgörenhetsmatchen

Tiger Woods och Phil Mickelson har tagit med sig Peyton Manning och Tom Brady till Medalist Golf Club för att spela en match där första halvan är i bästboll-format. Andra halvan är en greensome.

Banan är svår. Alltså jättesvår, vilket kommer bädda för stor underhållning. Peyton Manning och Tom Brady är verkligen inga dåliga golfare. De är två bra amatörer. Trots det kommer de ha oerhört svårt att få bollen i hål på söndag då tävlingen spelas. Det är spännande att kolla på, då det är något vi glada amatörer kan relatera till. Det kommer också göra att vi tydligare förstår hur pass skickliga proffsen är. När de från en tee långt bort i fjärran passerar dem på fairway för att sedan göra en enkel birdie, på ett hål som borde kräva betydligt fler slag. Underhållning.

Profilerna är stora och (numer) frispråkiga, vilket också kommer bädda för stor underhållning. Tom Brady och Phil Mickelson i samma lag är som att ha två sockerhöga femåringar direkt i TV – fast med lite bättre motorik och golfkunnande. De möter å sin sida två iskalla vinnare. Det här är spännande TV.

Utöver det här så kommer tävlingens sändning att gästas av andra stora kändisar. Både på- och utanför golfbanan. Justin Thomas ska på något sätt vara involverad. De ska spela ett av hålen enbart med en klubba.

Om det är så att ett TV-hus har råd med rättigheterna men väljer att spara kronorna gör man ett enormt misstag.

Sätt dit bollen, den är tio centimeter från hål…Text: Jesper Johansson • 2020-05-20
KrönikaKrönikaPGA TourPhil MickelsonTiger Woods
Scroll to Top