Halmstad Golfarena har nu varit öppen i tio år. Foto: Halmstad Golfarena

Golfskolan

Film: Följ med till Nordens bästa träningsarena

Se Golfskolans Marlene Hedblom och Jakob Stenberg drabba samman i en match på Halmstad Golfarena.

Text: Eric Franzén • 2021-07-13 Uppdaterad 2021-07-13

Reportaget nedan publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 4/2021. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här för att prenumerera på nya magasinet.

De kan vara ambitiösa medel­golfare eller professionella tourspelare. Ibland tillhör de något av landslagen i våra nordiska grannländer. Men när ratten vrids om och bilen svänger in på infarten från Onsjövägen förenas de i ett och samma mål: Att utveckla sin golf på norra Europas bästa träningsanläggning.
Bakåt i tiden har golfträning alltför ofta varit en relativt statisk och begränsad upplevelse. Boll efter boll har slagits från samma läge på astroturfmattan medan viljan att försöka vässa närspelet effektivt dämpats vid den undanskymda green som också delats med de som stressar fram några snabba puttar innan första tee.

Men under det senaste decenniet har mycket förändrats. Den tekniska utvecklingen har skett i ett rasande tempo, vilket inneburit att bollflyktsmonitorer blivit mer allmän egendom hos svenska golfpros samtidigt som nedbantade versioner för personligt bruk når ut på marknaden i allt större omfattning. Inne i svingstudion mäts det mesta som går att mäta med nya analysverktyg, som ser att din främre fot genererar för lite tryck mot marken i nedsvingen och dessförinnan flaggar om att graderna i höftens inåtrotation under baksvingen är alltför få till antalet. Och på rangen ­fångas svingrörelserna i kameralinsen på din smartphone för vidare analys av dig själv ­eller någon tränare som i praktiken kan sitta på andra sidan jordklotet.
Ytorna vi tränar på har inte heller varit fredade från förändring. Allt fler klubbar har börjat investera i kittlande närspelsområden och korthålsbanor. I anslutning till några av de största svenska städerna lockar också renodlade träningsanläggningar fram de som är sugna på att slå en hink eller två.

Halmstad Golfarena återfinns i framkant av allt detta, om vi pratar just tränings­ytor. Fast upphöjt i tio. Konceptet bakom anläggningen formades under 00-talet när Martin Siljegård arbetade på School of Golf i Halmstad. Allting bottnar i den väldigt analoga tanken om att skapa bättre förutsättningar för att träna golf mer spellikt.
– Det bästa sättet att träna golf är att spela på golfbanan, men det tar så jäkla lång tid. Där får du slå en spoon med ett läge där bollen är lite ovanför fötterna. Det kanske händer en gång per runda. Annars kan du aldrig träna på det om du inte har tillgång till en bana. Det var ungefär så det föddes, när vi satt och diskuterade och kunde konstatera att det inte fanns några riktigt bra tränings­möjligheter för golf, varken i Halmstad eller någon annanstans i Sverige, säger Siljegård.

Bakgrunden från ett antal andra idrotter bidrog till att Siljegård kunde närma sig golf­en med nya ögon när planerna på en fullskalig träningsanläggning formades ihop med Göran Christensson och Hans Andersson. Ett lämpligt markområde lokaliserades bortåt Ringenäs utanför centrala Halmstad och kort därefter anlitades arkitekten Christian Lundin för att utforma anläggningens träningsytor, tillsammans med ingående feedback från olika tränare och spelare.
Byggnationen skedde i rekordfart och 2011 stod Halmstad Golfarena klar. Precis som då välkomnas vi vid promenaden från parkeringen av en 1 200 kvadratmeter stor puttinggreen, som placerats i ett skyddat läge mellan rangen och arenahuset. Röd­svingelgräset breder ut sig över alla tänkbara lutningar och unduleringar som krävs för att verkligen vässa din greenläsning och längdkontroll till max. Lite längre upp till vänster väntar ett massivt närspelsområde där dina wedgar får leva ut hela sitt register mellan 30 och 100 meter.

För den som vill jobba på aningen kortare närspelsslag är det istället den 1 700 kvadrat­meter stora chippgreenen som gäller, komplett med krävande rufflägen och en avgrundsdjup bunker att nöta från.
Den initiala budget som nämndes för att bygga anläggningen låg på 50 miljoner kronor. Alltså betydligt mer än vad en genomsnittlig svensk 18-hålsbana kostat att bygga, ihop med range, klubbhus, gym och andra faciliteter.
– 50 miljoner kronor var vad vi trodde att det skulle kosta från början. Utan att nämna någon exakt siffra har det blivit betydligt mer än så. Men då ska man komma ihåg att själva arenahuset har blivit nästan dubbelt så stort, med gym och hotelldelar. Sedan har träningshallen tillkommit samt en massa nya utslagsplatser, plus att vi har byggt om på banan, säger Martin Siljegård.

För det långa spelet hänvisas vi till ­anläggningens självskrivna nav. Den två­sidiga drivingrangen där slag från grästee är möjliga i två vindriktningar. Sugen på att testköra din nya 21-gradershybrid från bunker eller ruff? Inget problem. Bortom de prydligt inrutade utslagsplatserna ­under tak väntar också ett antal fria ytor där du kan improvisera fram både lägen och bollbanor tills fantasin sätter gränser. Nästan lika gränslös var ambitionsnivån kring vilka spelliknande situationer som man skulle kunna träna på innanför anläggningens markgräns, vilket Martin Siljegård idag något självkritiskt reflekterar över.
– Skulle vi bygga Golfarenan idag så hade jag gjort det på ett annat sätt. Det hymlar jag inte med. Mest ur ett skötselperspektiv. Men vissa grejer som är helt briljanta ur ett träningsperspektiv är det inga som använder. Golfaren är inte riktigt mogen för det. Förra våren var Niclas Fasth nere med Marcus Kinhult och några till. De använde anläggningen fullt ut och hittade lägen så som vi hade tänkt det från början. Man får ge cred till Fasth som vet att killarna kommer att stöta på dessa slag ute på touren och låter dem träna på dem. Det var otroligt kul att se.

Att få golfarna att använda anläggningen fullt ut visade sig inledningsvis vara en något mindre utmaning än att överhuvudtaget locka ut dem till Golfarenan. Den nästintill oändliga lekplatsen för golfutveckling som fyller synfältet visade sig både vara inspirerande, övermäktig och hämmande, beroende på vem du frågade. Något som med tiden blev ett av de bärande skälen till att nio fullängdshål av modern linkskaraktär senare byggdes.
– Man hörde av lokala spelare som besökte oss att ”Där står ju Fredrik Andersson Hed och tränar. Det är ju inget för mig. Jag har ju 25 i handicap”. Men det är ju just därför du bör vara här om du vill bli lite bättre, tyckte man. Men det har varit hårt och vi har fått tillföra pengar under resans gång. Det är ingen hemlighet. Utan de delägare vi har hade det varit godnatt för länge sedan. Vi behövde mjuka upp det här och få folk att hitta hit, och känna att det inte var för långt ifrån vad de var vana vid. Så vi byggde korthålsbanan först. Men det var fortfarande att man ville slå en drive. Då byggde vi en niohålsbana. Och det funkade, kan man säga. När vi hade öppnat upp banan fick vi en tillströmning av medlemmar med ett något högre handicap, konstaterar Martin Siljegård.

Paradoxalt blev det inledningsvis inte heller så mycket spel på banan, utan istället såg man en påtaglig ökning i användandet av träningsytorna. Samtidigt började också fria gruppträningspass bakas in i medlemskapet. Idag är Golfarenan nära fullbelagd efter att i snitt 250 till 300 nya medlemmar årligen börjat tillkomma. Majoriteten av dem är medelgolfare med medlemskap i en annan av traktens golfklubbar, men som också investerar lite extra tid och pengar i sin egen golfträning. Martin Siljegård ser den inomhushall för närspel som öppnades för två år sedan som ett viktigt steg i detta.
– Det kan vara en av de smartaste investeringarna som vi har gjort. 60 till 70 procent av våra medlemmar har en annan hemmaklubb och vi såg att man kommer till oss i oktober och tränar fram till april. Sedan vill man ut på banan. Så vi måste tillföra ett värde som man inte kan få på sin hemmaklubb. Det har funnits en jättefin golfhall i Halmstad där man kunde träna på vintern, men den slog aldrig igenom. Folk vill slå bollar och se hur långt de flyger, men däremot kan man stå inne i värmen och putta. Det spelar inte lika stor roll, även om inomhushallen ska erbjuda puttning som är så lik verklig­heten som det bara går.

Inför framtiden sneglar Martin Siljegård på att utöka boendemöjligheterna på Golf­arenan. Under vissa perioder på året har anläggningen börjat bli en populär destination för såväl nordiska landslag som tränings­grupper med medelgolfare som reser dit ihop med sin lokala pro. Men vid sidan av att ständigt erbjuda möjlighet att träna nedgreppade träfemmor från motgräsruff i sidvind finns det också en annan viktig punkt som kommer att fortsätta Golfarenans framtida utveckling.
– Från dag ett har vi jobbat på att det ska vara lite som att komma hem när du besöker oss. När du kliver in och sätter dig i ­caféet ska det vara lite vardagsrumskänsla. Jag ­tycker det är jättekul om folk står och snackar på puttinggreenen i en timme och slår två ­puttar, och sedan tycker att det var en trevlig dag. Även om det är en individualistisk sport så gör golf mycket för den ­sociala ­biten.


Text: Eric Franzén • 2021-07-13
GolfskolanGolfskolanHalmstad GolfarenaJakob StenbergMarlene Hedblom
Rulla till toppen