Freddie Jacobson har varit borta från golfen under hela sommaren då sonen opererat sitt hjärtfel Foto: Getty Images

Följa

Sonens hjärtproblem höll Freddie borta

Han har inte spelat tävling sedan maj och många undrar var Freddie Jacobson tog vägen.Nu berättar han om sonens hjärtproblem och hur golfen plötsligt blev oviktig.

Text: Martin Strömberg • 2015-08-18 Uppdaterad 2015-08-18

Efter Crowne Plaza Invitational på The Colonial  i slutet av maj försvann plötsligt svenske PGA Tour-proffset Freddie Jacobson från tävlingsarenan.

Få visste varför, många trodde att han skadat sig, en del till och med att han lagt klubborna på hyllan.

– Jag träffade min gamle coach och han frågade om jag hade slutat spela, berättar Freddie för Svensk Golf och skrattar.

Det hade han inte.

Nu berättar han om sin son Maxs hjärtproblem som hållit honom borta från golfbanan, upptagen med att se till att familjen fått den uppmärksamhet och hjälp som varit nödvändig. Nu är Max pigg och glad igen och Jacobson väljer att berätta eftersom många undrar var han är och varför han varit borta från PGA-touren så här länge.

– Vi märkte att något inte stod helt rätt till, jag tyckte att han blev trött ovanligt snabbt. Och efter undersökningar visade det sig att han hade ett medfött hjärtfel som gjorde att blodflödet var lite åtklämt runt hjärtat, och att det potentiellt skulle kunna vara farligt om man tar ut sig fullständigt. Det var tur att vi märkte och kunde göra något åt det i tid.

Under en tid av undersökningar och samlande av fakta tog familjen reda på vilken väg framåt som var den bästa och för två veckor sedan opererades Max på barnsjukhuset i Boston, ett av världens främsta barnsjukhus.

– Allt har gått superbra och nu ska hjärtat fungera precis som på vem som helst. Det är gött att se honom aktiv igen som det ska vara, förklarar Freddie.

Och det innebär också att pappa kommer att börja jobba igen. Jacobson planerar att göra comeback vid frys.com Open den 15:e oktober. Han har varit igång och tränat ungefär en vecka och han spelade också lite golf när han var hemma i Sverige under några veckor i sommar.

– Golfen blev väldigt sekundär ett tag och jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det. Huvudet får annat att göra liksom. Nu börjar jag bli sugen igen och har börjat köra lite basgrejor och fys. Men det kommer väl att ta ett tag innan man är i fullt slag känns det som.

Touren har en särskild medical exemption även om det drabbar en familjemedlem och Freddie kommer att få spela ungefär 15-16 tävlingar i början av nästa säsong och sedan görs det en omrankning någon gång i vår.

– Det är jättebra och jag får en fair chans att spela mig in i säsongen som vanligt, säger Jacobson.

Och han kan fortsätta att träna Max och hans fotbollslag precis som förr utan att behöva vara orolig vilket naturligtvis är oerhört mycket värt.

Och nu kan han börja jobba på att sätta ett nytt rekord över antalet spelade hål utan treputt. Mellan Humana Challenge  i januari och Zürich Classic i maj spelade Freddie över 30 ronder eller 542 hål utan att treputta, överlägset rekord på PGA-touren.


Text: Martin Strömberg • 2015-08-18
FöljaNyheter
Scroll to Top