Följa

Österåker blir Stensons första banprojekt

Österåker golf. Det blir Henrik Stensons första uppdrag som bandesigner. Hösten 2016 sätts spaden i marken.

Text: Karin Franzen • 2015-07-13

Som Svensk Golf tidigare berättat ska Österåkers golfanläggning med de tre banorna Österled, Västerled och Hagby göras om ordnentligt. Bolaget har sålt en del av marken till kommersiella aktörer och här kommer bland annat att öppna en ny bilhall, men inte minst ska här byggas mellan 100 och 150 nya bostäder runt banan.

I samband med det görs golfanläggningen om rejält. En av skaparna bakom den nya bansträckningen heter Henrik Stenson. Genom sitt företag Henrik Stenson Golf Design kommer han tillsammans med banarkitekten Christian Lundin att skapa framtidens anläggning på Österåker.

– Vi är väldigt glada att Henrik vill vara med och jobba med oss som sitt första banprojekt, säger Österåkers vd Andreas Ljunggren till Svensk Golf.

Hur snart kommer det att dra igång?
– Vi börjar jobba med en masterplan, men det får ta sin tid. Vi siktar på att börja omgörningen någon gång under hösten 2016, så det är om ett år, säger Ljunggren.

Christian Lundin kommer att vara på plats på Österåker ofta under projektets gång, Stenson kommer på besök då hans schema tillåter.

– Jag har aldrig varit på Österåker, så det kommer att bli en del besök där framöver, säger Henrik Stenson när Svensk Golf träffar honom i St Andrews under måndagen och tillägger:
– Ska det göras så ska det göras ordentligt. Att bara sätta namnet på någonting känns inte intressant. 

Funderingarna kring att arbeta med bandesign har funnits länge hos den svenska världssjuan.

–  Det är en grej som hängt med under ett antal år. Så många banor som jag har spelat, både bra och dåliga…, medför att man över tiden skapar en uppfattning om vad man gillar och inte gillar. Jag och Christian Lundin har diskuterat olika grejer kring det här under ett och halvt år- Nu kändes det som rätt läge att dra igång det, och det är kul med Österåker-projektet.

Stenson ser främst att han kommer att bidra med input kring hålens speltekniska design. 

–  För egen del är mycket spelstrategi. Det är den biten jag tar med mig. Det finns ofta för få olika val. När jag ser en bana så vill jag ha möjligheter och tycker inte att en designer ska bestämma att här ska du slå en spoon på högersidan. Jag vill ha flera valmöjligheter. 

Just nu jobbar projektgruppen och ledningen på Österåkers Golf med planen att bygga ihop delar av nuvarande Österled med delar av nuvarande Hagby. Västerled behålls, men kommer att ses över. I vilken utsträckning det blir är inte klart. Preliminärt blir det en korthålsbana i stället för dagens niohålsbana (Hagby), vilket enligt Ljunggren passar framtidens nya golfare och äldre bättre. Hela anläggningen tas med i planerna, det vill säga även övningsområdet.

– Det är så kul för hela gänget och alla medlemmar att planerna nu blir av. Och det är extra kul att vi har Henrik Stenson med oss, säger Ljunggren.


Text: Karin Franzen • 2015-07-13
FöljaNyheterÖsteråkers GK
Scroll to Top