5de48a7630e52

Följa

Några ord om Hilton Head

Text: Eric Franzén • 2015-04-15 Uppdaterad 2015-04-15

Bild 1132728

Era sinnen är troligen fortfarande mättade. Fyra dagar Augusta National i krisp HD-sändning tar sin tid att smälta. Men det finns betydligt sämre vardagar än den som PGA Tour landar i.

Så låt oss ändå prata lite golfbana.

De är 24 stycken. Några privata och några väldigt öppna till en resortgreenfee av bättre snitt. Harbour Town Golf Links är dock flaggskeppet bland alla 18-hålare som trängs på Hilton Head Islands två välmående mil.
De två sista hålen kramar en av de mest intagande kustlinjer som South Carolina begåvats med. Och det myndiga fyrtornet i fonden vid 18:e hålets green är säkerligen ett välkänt landmärke för er som nöter framför Viasat Golf.

Fast det är i de täta passagerna mellan träden på de föregående hålen som det verkligen händer grejer. Harbour Towns längd (dryga 6 300 meter) får inte någon att hicka till. Istället är det få banor på tourerna som inbjuder lika mycket till att arbeta med bollen. Otaliga doglegs är redo att bestraffa felaktiga spellinjer med rappa smällar på fingrarna och hårt blockerade lägen för inspelet. Pete Dye och Jack Nicklaus greenytor är för övrigt sådär lurigt små. Med lite vind i luften är det rentav onda skapelser vi pratar om.

Det räcker med att titta några år bakåt i tiden för att skönja ett återkommande mönster. Segrare som Graeme McDowell, Jim Furyk och Brian Gay brukar sammanfalla i det. Fast innan någon belånar bostadsrätten för att gå tungt in på Zach Johnson finns det väl anledning att ta med högkompetenta ballstrikers som Billy Horschel i beräkningarna.

Jordan Spieth då, undrar kanske vän av ordning? Pass på den. Söndagens mentala urladdning följdes av två mediadagar i New York med säckig grön kavaj över axlarna. Den lilla mängd energi som hinner lokaliseras innan Under Armour-planets hjul nuddar asfalten på landningsbanan borde knappast räcka till ytterligare fyra dagars järnfokus.

Innan det brakar loss rekommenderas en titt på videon nedan. Dels för att skruva upp Hilton Head-vibbarna. Dels för att blicka tillbaka på Carl Petterssons senaste seger på PGA Tour. Den kom på just Harbour Town Golf Links. Han är för övrigt det enda svenska namnet som ni hittar på plaketten i klubbhusets närhet. Ja, där tidigare vinnare radas upp alltså. 

****************

Samtidigt på ET-tävlingen i Kina: 

Bild 1132729

Bild 1132730


Text: Eric Franzén • 2015-04-15
FöljaFranzéns krönika
Rulla till toppen