5de48b82c1b04

Följa

Inte en helt vanlig vecka

I den mån det existerar vanliga veckor på tourerna är inte det här en av dem. Phoenix Open får visserligen svårt att leva upp till den klyschigt svulstiga benämningen ”The greatest show on grass” när Superbowl parallellt dundrar loss på University of Phoenix Stadium under söndagen. Fast så här i januari är Phoenix Open ett

Text: Eric Franzén • 2015-01-28 Uppdaterad 2019-12-11

I den mån det existerar vanliga veckor på tourerna är inte det här en av dem. Phoenix Open får visserligen svårt att leva upp till den klyschigt svulstiga benämningen ”The greatest show on grass” när Superbowl parallellt dundrar loss på University of Phoenix Stadium under söndagen. Fast så här i januari är Phoenix Open ett ganska välbehövligt bröligt spektakel. Som främst skakar lite liv i det nya år som smugits igång på PGA Tour och intensifierar västkustsvingen efter den nu på senare år småsömniga Humana Challenge.

För något år sedan hade det känts troligare att Tiger Woods blivit scientolog än att han skulle göra säsongspremiär i just Phoenix Open.
Och det var nästan först efter onsdagens nio hål långa inspelsvarv som det sjönk in att detta verkligen var på riktigt.
Tiger Woods.
I Scottsdale.
För att spela… Phoenix Open?!
Sett till spelet är denna en vecka då många ögon riktas mot vad Woods uträttar runt greenerna. TPC of Scottsdale är dock inte banan som totalt vänder ut och in på närspelet i 90 grader utan en droppe orkidédoftande sköljmedel. Men någon slags indikation om firma Woods och Como verkligen hittat rätt i de tusentals chippar som ska sudda bort varenda partikel av de senaste årens rörelsemönster och känsla i releasen med wedgarna bör i alla fall kunna skönjas.

Hoppet om en tredje svensk i The Masters får leva lite avlägset genom Fredrik Jacobson. Förra veckans tre ronder i Palm Springs var en ganska vinglig historia sett till det långa spelet – där både torsdagen och lördagen bjöd på väl många missade greener. Men låt oss rikta ljuset mot det positiva istället. Och i Jacobsons fall är det inte helt chockerande puttningen som övertygar. Främst lördagens rond i Humana Classic var ren och skär lekstuga på greenerna sett till att han där nästan knappade in 3,5 slag mot det övriga fältet under stunderna som puttern fanns i nävarna.

Fast mest nyfiken är jag nog på vad Anna Nordqvist kommer att uträtta när LPGA Tour rivstartar säsongen under veckans Coates Golf Championships.
Som ni vet.
Fjolåret medförde segrar.
Men också en svingmässig nytändning genom arbetet med Jorge Parada.
Under 2014 sluggade sig Nordqvist för första gången in bland de 50 främsta på touren sett till snittlängd med drivern, efter att runt sju extra välbehövliga meter frambringats.
Järnspelet har aldrig varit något direkt frågetecken för henne. Så till detta år hoppas vi främst på fortsatt stark mental energi och lite mer action på greenerna.

Tre namn för Omega Desert Classic?
Rory McIlroy (ja, här tar vi minsann ut svängarna…), Bernd Wiesberger och Mikko Ilonen.


Text: Eric Franzén • 2015-01-28
FöljaFranzéns krönika
Rulla till toppen