Europa har sex nykomlingar och en medelålder på 27 år. Tobias Bergman tror att det kan vara en tillgång. Foto: Getty Images

Följa

KRÖNIKA. “Det här laget har inget ok att bära”

Europa har aldrig lyckats besegra USA på bortaplan i Solheim Cup. Nu ska man försöka göra det med sex rookies och yngsta laget sedan 1990. Men det är faktiskt inte så dumt som det låter, skriver Tobias Bergman.

Text: Tobias Bergman • 2013-08-14

De säger att de har kommit hit för att skriva historia, men när man tittar på laguppställningen känns risken uppenbar att manuset blir refuserat.

För att besegra USA på bortaplan i Solheim Cup är en uppgift som har visat sig fullständigt omöjlig i de tidigare sex försöken. Att göra det med ett lag som är det yngsta sedan premiärupplagan 1990 och innehåller sex totala rookies låter så naivt att det ens verkar dumt att testa.

Här finns ingen Laura Davies, ingen Sophie Gustafson, ingen Maria Hjorth och mycket få av de där namnen som har utgjort ryggraden i europeisk golf i många år och som har bidragit med en hel del fantastiska Solheim Cup-minnen. Den rutin och erfarenhet som sägs vara så viktig i golfsammanhang begränsar sig till ett fåtal spelare; våra svenska bidrag Anna Nordqvist och Caroline Hedwall anses plötsligt tillhöra de mer etablerade men då ska vi komma ihåg att de är 26 och 24 år gamla och har spelat två respektive ett Solheim Cup tidigare.

Så vad i hela världen talar egentligen för att det här purfärska gänget ska kunna besegra det så mäktiga, profilstarka och imponerande USA på deras egen bakgård?

Tja, kanske det faktum att laget inte har något ok att bära.

För ska vi vara ärliga här så var det faktiskt läge att hitta på något nytt och försöka ta sig an den svåra uppgiften på ett annat sätt än tidigare.

Jag tycker därför att Liselotte Neumann var både klok och modig som delade ut tre av sina fyra wild cards till spelare som aldrig har varit med förut, men som har en positiv energi runt sig och har skickat tydliga indikationer på att de pallar att spela på den allra högsta nivån och beträda de riktigt stora scenerna.

Visserligen har inte någon av Europas nykomlingar en aning om vad som väntar när de kliver ut på Colorado Golf Clubs första tee på fredag och deras ben kommer att darra och handflatorna fyllas av svett. Men samtidigt har de heller inga lik i lasten och även om historieböckerna talar om för dem att USA är omöjligt att slå på bortaplan så är det inte något de har upplevt själva eller kan relatera till – och på så vis är de all square när matchen börjar istället för ett ner.

Sedan finns det ju heller inte så mycket att förlora.

För vi kan vrida och vända på siffror, jämföra meritlistor och analysera möjliga laguppställningar men ändå bara komma fram till en enda sak och det är att USA förstås är superfavoriter.

Men jag inbillar mig faktiskt att det här bli jämnare än vad många tror.

För även om vi kanske inte är helt bekanta med de många nya ansikten som finns i Europa så skvallrar deras prestationer och positioner på rankinglistorna om att det här är tolv tjejer som inte har kommit till Colorado som statister.

Dessutom får vi heller inte glömma att det är Europa som har den vackra kristallvasen och USA som ska försöka ta den. 


Text: Tobias Bergman • 2013-08-14
FöljaNyheter
Scroll to Top