Helen Alfredsson gratuleras av sångerskan Dinah Shore efter sin första LPGA-seger 1993. Foto: Getty Images

Jubilerande Alfredsson spelar majorn

För 20 år sedan hon spelade hem segern, nästa vecka är det dags för Helen Alfredsson att pegga upp i årets första major, Kraft Nabisco Championship.- Jag känner mig hyfsat redo och är nöjd om jag får spela fyra varv, säger 1993 års segrare.

Text: Karin Klarström • 2013-03-28 Uppdaterad 2013-03-28

Det har gått många månader sedan Helen Alfredsson senast spelade en tävlingsrond och även om hon klämt in en scramble på damernas Legends Tour däremellan så räknas det inte riktigt. Hon är därmed inte speciellt tävlingsvan, men å andra sidan mer rutinerad än de flesta andra som peggar upp på Mission Hills i Kalifornien i nästa vecka.

– Jag tränar golf mer eller mindre varje dag, och för första gången i min karriär så kan jag göra det utan att ha ont, säger Alfredsson till Svensk Golf.

Svenskan har haft sin beskärda del av skador, men efter axeloperationen 2011 är hon frisk och stark och kan svinga utan att behöva kompensera för smärta eller någonting annat.

Första segern var en major
På söndag åker hon till Rancho Mirage, Kalifornien, där årets första major traditionsenligt spelas. Det var på just den här banan, Mission Hills Country Club, Dinah Shore Tournament Course, som Alfredsson för 20 år sedan bärgade sitt livs första LPGA-seger, vilket också råkade vara just en majortitel och skrev in sig i historieböckerna. 28-åringen blev därmed den andra svenska att få höja en LPGA-buckla, efter Liselotte Neumann. Även Neumanns första seger var som bekant en major (liksom senare både Annika Sörenstams och Anna Nordqvists var).

– Att vinna en major och dessutom mot Betsy King, som då var i topp, gav givetvis stor uppmärksamhet. Jag fick vara med om mycket och eftersom jag samma år blev tvåa i US Open så kände ju golfvärlden plötsligt igen mig. Det var kul, med tanke på att jag var 28 när det hände, säger Helen om sin första seger. 

Inte nog med det. Samma år blev Helen också delad åtta i du Maurier Classic, som var damerna fjärde major på den tiden. I just Kraft Nabisco har hon spelat in sig på topp tio vid ytterligare tre tävlingar, och dessutom gjort hole in one på banans 14:e hål.

Trots dessa framgångar är det ändå andra majortävlingar som toppar hennes lista över favoriter.

Open och Open toppar
Högst upp delar US Open och British Open förstaplatsen. British Open var Helens första seger i Europa, även om tävlingen då inte var en major. Så sent som 2008, samma år som hon spelade hem sin tredje seger i Evian Masters, slutade hon dessutom tvåa igen i US Open efter att ha haft några år med sämre placeringar och missade kvalgränser i denna tävling.

– US och British Open kommer högst upp på min lista eftersom jag älskar historiken, även om vi inte har lika lång historia med British som killarna har. Men jag gillar Nabisco också eftersom det är som herrarnas Masters, att vi kommer tillbaka till samma bana, säger Helen.

Hur är då formen inför vad som komma skall? Träningen går som sagt bra, men det där med tävlingsronder är ju mer sällsynta nuförtiden. Och det kommer såklart att spela in.

Vad har du för mål med veckan?
– Jag är nöjd om jag får spela fyra varv, säger hon. Jag känner mig hyfsat redo men det är klart att det är stor skillnad på träning och tävling.

Hon har inte bestämt hur säsongen ska se ut i övrigt under året. Hon får spela i Europa om hon vill men är inte så sugen på det om hon inte känner att hon kan vara med och kämpa. Hon vill inte ställa upp bara för att hon får.

– Jag vill ju kunna upprätthålla nåt slags nivå på spelet och har ingen lust att bara hoppa in.

– Min spelarkarriär går ju mot sitt slut, men jag har sagt att jag ska spela så länge jag tycker det är kul. Och förutom det där med resandet tycker jag fortfarande att det är roligt.

Nästa vecka peggar ”Alfie” upp i sin 20:e start i Kraft Nabisco Championship. När hon vann hade hon bland andra Betsy King och Nancy Lopez att kämpa mot. Nu är det amerikanskan Stacy Lewis som regerar på damernas världsranking.

Hon är lika gammal idag som Alfredsson var när hon själv höjde bucklan i Kalifornien.


Text: Karin Klarström • 2013-03-28
FöljaNyheter
Rulla till toppen