Lydia Ko är världens högst rankade amatör, nu delar hon ledningen i ISPS Handa Open. Foto: Getty Images

Följa

Ko kan slå rekord

Efter att ha skuggat ledarna klev den blott 15-åriga Lydia Ko upp i ledning under det andra varvet av ISPS Handa New Zealand Women's Open. Hemmaspelaren Ko har nu chansen att bli den yngsta segraren på LET genom tiderna.

Text: Marcus Lindgren • 2013-02-09

Fakta

Bild 1120055

Segrare: Lydia Ko (A), -10

Spelplats: Christchurch, Nya Zeeland

Datum: 8:e februari – 10:e februari

Bana: Clearwater GC

Prispengar: €200,000

Slutresultat

Relaterat:

Daniela Holmqvists tourblogg

Ko kan slå rekord (Lördag)

Trippelt australiensiskt i topp (Fredag) 

Året var 2006 då den då 16 år och 6 månader unga sydkoreanskan Amy Yang tog hem en sensationell seger i ANZ Ladies Masters efter särspel. Därmed blev hon historiens hittills yngsta amatör att vinna på Ladies European Tour. Fem år senare var det amerikanskan Lexi Thompsons tur att även hon skriva historia då hon som yngsta professionella spelare, 16 år och 10 månader, kammade hem en seger på touren i Dubai Ladies Masters. Nu kan Lydia Ko slå nya rekord.

Med sina 15 år och 10 månader är nya zeeländskan ny ledare av säsongens andra LET-tävling. Den unga supertalangen satte redan i höstas rekordet som den yngsta segraren på LPGA Tour och är med veckans resultat 70-68 nu bara ett varv ifrån att skriva ett nytt kapitel i sagan Ko.

Men innan sensationen kan bli ett faktum måste Ko i första hand hålla undan för en storspelande sydkoreanska. Med 18 hål kvar att spela delar hon nämligen ledningen med Seon Woo Bae som under dagen spelade fenomenal golf då hon rullade i inte mindre än nio birdies. Efter att ha noterat en av dessa på hål 18 kunde sydkoreanskan signera ett scorekort som innehöll blott 64 slag och därmed går hon under söndagen ut i ledarboll tillsammans med Ko.

– Nerverna kommer att vara där imorgon, kommenterade Ko. Det gäller att jag kontrollerar nerverna och det är vad jag brukar kunna göra varje gång. Jag har spelat ganska bra hittills så förhoppningsvi kan jag fortsätta att göra det.

Tre svenskor med till helgen
Efter en seg start av tävlingens nio svenskor lyckades tre av dessa sluta dagen på rätt sida om kvalgränsen som drogs vid +3. Dagens blågula prestation kom från Maria Hjort som efter en allt annat än lyckad start på dagen, med tre bogeys på de fyra första hålen, skärpte till spelet ordentligt och kom i mål på imponerande 67 slag (-5). Svenskan noterade hela fem birdies på banans bakre hälft och avancerade delad 22:a plats, 6 slag ifrån ledarna och ett slag före landsmaninnan Pernilla Lindberg.

Bästa svenska är alltjämt tourdebutanten Daniela Holmqvist. Under lördagen följde svenskan upp gårdagens 75-varv med en bogeyfri runda på 68 slag. Resultatet gör att Holmqvist endast har fem slag upp till ledarduon med ett varv kvar att spela.


Text: Marcus Lindgren • 2013-02-09
FöljaNyheter