Karin Ehnbom-Palmquist, gen.sekr i Föreningen Svenskar i Världen, handelsminister Ewa Björling, Annika Sörenstam och Ulf Dinkelspiel, ordförande. Foto: Sylvia Luther

Följa

Annika utsedd till Årets svensk

Annika Sörenstam har blivit utsedd till Årets svensk 2010 av Föreningen Svenskar i Världen. Hon fick ta emot utmärkelsen under en konferens i Stockholm som handlade om "att lyckas (eller misslyckas) i USA".

Text: Sylvia Luther • 2010-08-19 Uppdaterad 2010-08-19

Det var en avslappnad och glad Annika Sörenstam som fick ta emot diplomet inför nära 200 konferensgäster i Näringslivets Hus i Stockholm. Efter en kort film där lyckosamma ögonblick i Annikas karriär visades upp fick hon äntra podiet och ta emot årets pris – en glasvas från Orrefors. Varje vinnare får en glaspjäs speciellt tillverkad för henne eller honom, och Annika fick ta emot vasen Tornado av handelsminister Ewa Björling.

Föreningen Svenskar i Världen (SVIV) försöker hjälpa utlandssvenskar på olika sätt, och det är styrelsen som efter en omröstning på hemsidan vaskar fram kandidaterna till Årets svensk i världen. Bland de tidigare mottagarna av titeln finns företagsledare, sportstjärnor och kulturarbetare. Förra årets svensk blev Hans Blix.

Annika, vad betyder en sån här utmärkelse för dig?
– Det är ju en otrolig ära om man tittar på de som vunnit tidigare, det här är ju inte en fråga om att vara en idrottstjej utan det är ju affärsmänniskor. Det känns väldigt kul att vara i samma kategori och att det jag gjort runt om i världen uppskattas.

Kände du till utmärkelsen tidigare?
– Nej, det får jag erkänna att jag inte gjorde. Men när man börjar läsa så ser man ju hur många svenskar det finns runt om i världen så det är kul att de har en sån här organisation. Nu kommer jag självklart att följa den lite mera.

Hur länge är du i Sverige och vad står på programmet?
– Vi åker hem på söndag och kom hit i går (onsdag). Igår åt vi kräftor och i kväll blir det middag med IMG, i morgon bitti är det tv-soffan (fredag 8.40 i SVT) och mellan ett och två på fredag signerar jag min kokbok på NK som jag gjort tillsammans med Ica-förlaget. På lördag är det Annika Cup ute på Bro-Bålsta och så är det möten…

I Annika Cup spelar tolv av de bästa flickjuniorerna i landet och de får också träffa Annika som ger tips på vad de kan tänka på i sin framtida golfkarriär, hur man jobbar med en caddie, hur man hanterar media, med mera.

När du kommer tillbaka till USA vad händer då?
– Jag ska till New York nästa vecka och spela i en pro-am. I mitten av september åker jag till Asien för invigning av min bana Hanwha Resort i Korea, sen ska jag tillbaka till Korea i oktober, och så ska jag prata på ett golf course design-seminarium i Bangkok. Och jag ska spela min första tävling för i år i Kina i oktober, så jag måste ju träna. Jag har ju knappt tränat någonting, säger Annika och ler.

Vad är det för typ av tävling?
– Det är en kändistävling med skådespelare och några gamla spelare, Pierce Brosnan, Jessica Alba och Greg Norman ska vara med.

Din man Mike och dotter Ava är med här. Har du alltid med dig familjen när du är ute och reser?
– För det mesta, vi har ingen barnflicka just nu så mamma ställer upp här och sen brukar vi ha hjälp av vänner. Men det är dags att börja hitta någon för det är full rulle nu, säger Annika och tittar på lilla Ava 11 månader som redan börjat gå.

Efter själva prisutdelningen satte sig Göran Zachrisson och intervjuade eller mer samtalade om hennes karriär inför församlingen. Första frågan löd: Parfym! Hur luktar seger? Och så följde några till. Här är hennes svar.

Om parfymen Annika:
– Jag har fått frågor om hur torv och svett luktar. Men jag har varit på så många flygplatser och så många dutyfree-shoppar så jag visste exakt hur min parfym skulle lukta.

Om bandesign:
– Jag är inne på min tionde bana nu som jag ritat. Det är intressant att var ensam tjej bland alla herrar…

Om milstolpar:
– Första gången jag slog pappa var stort, för då skulle han sluta röka.

Om att vara företagsledare:
– Det är 14 anställda med mig, och det är lättare att vara golfare än att ha anställda. Till caddien kunde jag säga att det var vänster-höger, men mina anställda kan säga att det är höger-vänster. Intressant!

Om kokboken:
– Alla är mina egna recept. De är tillagade och fotograferade hemma i Florida. När jag spelade försökte jag ofta hyra ett hus och verkligen laga mat.

Om mammarollen:
– Det är en härlig blandning av att svara på mail, prata i telefon, mata och byta blöjor.

Om golfen nu för tiden:
– Jag slår minst 20 procent kortare i dag och tävlingskänslan förr gav ju alltid några extra meter.


Text: Sylvia Luther • 2010-08-19
FöljaNyheter
Scroll to Top