Blogg

Krönika: Vilken kung han har blivit, Stenson!

Svensken dominerade eftermiddagen

Martin Strömberg • 2016-10-01
Krönika: Vilken kung han har blivit, Stenson!

Efter förmiddagens fullständiga massaker på de europeiska spelarna hade i varje fall jag nästan känslan att den här upplagan av Ryder Cup kunnat vara slut redan efter första dagen.

Så starka såg de amerikanska spelarna ut.

Justin Rose och Henrik Stenson spelade helt okej men överläste allt och satte absolut ingenting på greenerna.

Jo, Stenson fick väl i ett par hyfsade räddningar för par i ärlighetens namn men de var aldrig riktigt nära att störa Reed och Spieth.

Övriga europeiska par tappade och när Rickie Fowler och Phil Mickelson vände mot McIlroy och Sullivan var överkörningen ett faktum. För första gången på 35 år hade ett lag tagit alla poäng i första matchomgången.

Att komma ut efter en sån käftsmäll och ta tre poäng på eftermiddagen är riktigt vasst, jag trodde inte det. När dessutom Patrick Reed började hänga i birdies även i bästbollen såg det mörkt ut och dagens viktigaste putt i mitt huvud var när Henrik Stensons rullade i delningsbirdien på tvåan.

Hade USA kommit två upp där tror jag att de ridit vidare mot seger i den matchen.

Men istället tog Stenson fulständigt över den föreställningen. Han gick fyra under första nio med mersmak och trots att han kostade på sig att bomma bra chanser på nian, tian och elvan spelade han hem matchen åt sig och kompisen Rose med 5/4.

Vilken kung han var därute, Henrik Stenson.

Två andra europeer är värda att nämna i eftermiddagscomebacken. Spanjoren Rafa Cabrera Bello har visserligen spelat hyggligt i USA i år men var ändå ett relativt osäkert kort inför Ryder Cup.

Igår visade han, i en i och för sig väldigt tacksam uppgift, att han inte är rädd.

Han har dock ofta en tendens att spela bra så länge saker går hans väg, det ska bli intressant att se hur Cabrera Bello håller när det blir tajtare matcher.

Thomas Pieters och Rory McIlroy gav aldrig Dustin Johnson och Matt Kuchar chansen heller. De både spelade och puttade bättre och tog sin poäng på ren klass.

Summerar man första dagen så hade den två ansikten och ett frustande furiöst amerikanskt lag på förmiddagen såg mänskligt och avslaget ut på eftermiddagen.

Hur ska fortsättningen då se ut?

Omöjligt att svara på men visst har Europa vänt skutan halvvägs resultatmässigt.

Mentalt lär de också ha haft en lättare kväll än amerikanerna.

Jag står fast vid att Europa har ett mentalt grepp.

Tips matcher förmiddagen dag två:

14.35

Rickie Fowler/Phil Mickelson mot Rory McIloy/Thomas Pieters
Tips: Europa

Kan europeerna bara hålla bollen i spel från tee så tror jag att de knäcker Fowler och Phil, som alltid kommer att få spela in först.

14.50

Brandt Snedeker/Brooks Koepka mot Henrik Stenson/Matthew Fitzpatrick
Tips: Delning

Enda frågetecknet är väl segraren från Nordea Masters, Matthew Fitzpatrick. Kan han putta lika bra som han brukar kan detta bli seger. Men Sneds och Koepka är två spelare som kan göra vad som helst.

15.05

Jimmy Walker/Zach Johnson mot Justin Rose/Chris Wood
Tips: USA

Väldigt svårtippad match men Walker och Johnson är stabila och borde kunna mala ner europeerna här.

15.20

Patrick Reed/Jordan Spieth mot Sergio Garcia/Rafa Cabrera Bello
Tips: Delning

Hjärtat säger en delning men Reed och Spieth är naturligtvis sugna på revansch efter att ha fått sin första svidande förlust på eftermiddagen.

Scroll to Top