Blogg

KRÖNIKA: Dubbla majors – reflektioner dag ett

Det är dubbel majorvecka och massor av svensk spelare i hetluften.

Av Martin Strömberg • 2016-07-29

Två majors samtidigt är vi inte bortskämda med och med tidsskillnaden går det ju att följa båda nästan perfekt. 

Damernas British Open spelas på vackra Woburn och det är en hel del asiatiskt i toppen efter första dagen, som det nästan alltid är i damtävlingar nuförtiden. 

Vi har hela nio svenskor till start och det är extremt starka papper.

Det var dock bara Camilla Lennarth som kunde ta sig in under par första ronden och det känns som att Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg har mer att ge, särskilt med Nordqvists fantastiskt fina form den senaste tiden i bakhuvudet.

Isabella Ramsays och Maria McBrides 72:or är klart godkända och båda har potential att skaka fram vettiga positioner inför helgen med normalt spel andra dagen.

Omskrivna 15-åringen Julia Engström hade en tuff avslutning första dagen med fem raka bogeys och Julia kan spela helt avslappnat andra dagen. Det kan hon göra jämt förresten, den tösen behöver inte bevisa något för någon, hon ska bara ha kul och fortsätta utvecklas i samma lugna fina takt som hon gjort hittills så blir det nog ordning och reda så småningom.

Även om Engström är unik på många sätt så är det klart att det kommer reaktioner, det är helt i sin ordning och motsatsen hade nästan varit mer oroande.

Herrarnas PGA-mästerskap drog också igång i natt och det största frågetecknet var om Henrik Stenson hade kunnat konservera formen och hunnit ladda om huvudet.

Att döma av första ronden är svaret ja.

Men det är early days och det är första fram mot lördag, söndag som den eventuella tröttheten kommer att visa sig. Han såg fräsch ut och svingade riktigt men hade liksom många andra lite svårt med hastigheten på greenerna.

Hans puttning ser ändå klart förbättrad ut och det känns delvis som att Henrik har gjort en attitydförändring på greenerna, tekniskt sett har han alltid kunnat slå bra puttar, nu tror han dessutom att han ska slå i bollen. 

Det är en himmelsvid skillnad.

Några av favoriterna spelade bort sig ganska rejält och att Rory McIlroys skulle gå fyra över utan en enda birdie, dessutom på den mer lättspelade förmiddagen, var det svårt att tro.

Han ser allt annat än harmonisk ut just nu.

Dustin Johnson ser altid harmonisk ut men att kunna komma tillbaks och slåss om segern efter en inledande 77:a har jag svårt att tro på.

Han hade en hel del marginaler emot första dagen men efter en lång formtopp fick han nu en rejäl käftsmäll.

David Lingmerths 68:a var också ett stort glädjebesked. Lingmerth har ett spel som fungerar bra på den här typen av tålamodskrävande banor och det ska bli intressant att se om han kan följa upp ronden på ett vettigt sätt andra dagen.

 

 

Scroll to Top