145th Open Championship – Day Two

Blogg

Stenson mot Mickelson – allt inför duellen

TROON, SKOTTLAND. Phil Mickelson har vunnit fem majors i karriären. Henrik Stenson jagar sin första. Inför finalronden av The Open är det upplagt för en duell mellan de två – här är allt du behöver veta inför dramat på Royal Troon.

Text: Oskar Åsgård • 2016-07-16 Uppdaterad 2016-07-16
Stenson mot Mickelson – allt inför duellen

The Open 2016 har utvecklats till en duell mellan Phil Mickelson (-11) och Henrik Stenson (-12). Klockan 15.35 svensk tid slår duon ut och här är fyra saker du behöver ha koll på inför lördagen.

STATISTIKEN
Greenträffar
Mickelson: 39/54 (80,6 %) – tredje bäst i fältet
Stenson: 40/54 (74 %) – näst bäst i fältet

Längd från tee
Mickelson: 252,8 meter – rankade 60:e i fältet
Stenson: 272,8 meter – rankad 8:a i fältet

Birdies
Mickelson: 15 – delad etta i fältet
Stenson: 15 – delad etta i fältet (Stenson har dock gjort en eagle också)

Du går inte tolv och elva under par utan att spela bra från tee till green. Stenson har fortsatt en svag fördel i antal greenträffar. Stenson har också en fördel i slaglängden, där han har lite mer resurser at hämta jämfört med Mickelson.

Tittar vi på strokes gained-statistiken från PGA Tour är det lätt att se skillnaden mellan de två.

Stenson är rankad 19:e på touren från tee, Mickelson är 85:a – i snitt är Stenson cirka 0,4 slag bättre per varv från tee.
Stenson är också vassare när det gäller inspelen. Där är han rankad tvåa på touren, Mickelson 14:e. Skillnaden i placering låter liten, men i snitt är svensken cirka 0,5 slag bättre än amerikanen per varv.
På och runt greenerna är det däremot fördel Mickelson, som är ungefär ett slag bättre än Stenson på greenerna per varv och drygt ett halvt slag bättre än svensken runtomkring greenerna.

Stenson mot Mickelson – allt inför duellen
Det väntas vind även på finaldagen men hittills har både Stenson och Mickelson visat sig starka i blåsten. //Foto:Getty images

SISTA NIO
De sista nio är den tuffare niohålsslingan på Royal Troon. Hittills har fältet snittat 0,14 slag över par på hål 1–9 och 2,1 slag över par på hål 10–18. Det är ingen tvekan om att vägen hem på Royal Troon ställer krav på spelarna. Den som svarat upp till dessa bäst hittills är Henrik Stenson. Han har så här långt i veckan varit 12,5 slag bättre än fältet på sista nio. Jämfört med Mickelson är Stenson ett slag bättre, sex under par sammanlagt på hål 10-18 mot Mickelsons fem under par.

Kan bli äldsta segraren sen 1867

MAJORFACIT OCH 54-HÅLSLÄGEN
Phil Mickelson har vunnit fem majors i karriären – Masters 2004, 06, 10 / The Open 2013 / PGA Championship 2005.

Mickelson har varit i ledning eller delad ledning majors fem gånger i karriären, tre gånger har han vunnit. Söndagen blir den elfte gången i karriären som Mickelson spelar i ledarbollen i en major.

Skulle Mickelson vinna på Royal Troon blir han den äldsta Open-segraren sen 1867, då en två månader äldre Old Tom Morris vann sin fjärde och sista Open-titel på Prestwick Golf Club. 

Henrik Stenson har som bäst slutat ensam tvåa i en major, The Open 2013 på Muirfield (bakom just Mickelson). Svensken har också två tredjeplatser i The Open och i PGA Championship samt en fjärdeplats i US Open på meritlistan.

Stenson mot Mickelson – allt inför duellen
Mickelson med The Claret Jug efter segern på Muirfield 2013. Tar Stenson revansch nu? //Foto: Getty Images

Stenson har aldrig tidigare varit i ledningen i en major efter 54 hål. Söndagen på Royal Troon blir också första gången som svensken spelar i ledarbollen i en major på söndagen.

Skulle Stenson vinna blir han blott den andra förstagångsvinnaren i en major som fyllt 40 år sen 2000. Den första var Darren Clarke, som var 42 år gammal när han vann The Open på Royal St Georges 2011.

OPEN-HISTORIA PÅ ROYAL TROON
The Open har avgjorts sex gånger på Royal Troon sen 1962. Då vann Arnold Palmer och sen dess har det blivit amerikanska segrare varje gång. 
När Arnold Palmer vann The Open på Royal Troon 1962 sköt han 69 andra varvet och vann sin sjätte major.
I fredages noterade Phil Mickelson 69 slag på andra ronden och vinner han på söndag blir det hans sjätte majortitel.

1997 ledde Jesper Parnevik The Open efter tre ronder på just Royal Troon. Parnevik var -11 och två slag före Darren Clarke. Men en 73-rond sista dagen öppnade dörren och in genom den kom amerikanen Justin Leonard springandes. Leonard sköt 65 sista varvet och vann med tre slag före Parnevik och Clarke.


Text: Oskar Åsgård • 2016-07-16
BloggHenrik StensonPhil MickelsonRoyal Troon GCThe Open
Scroll to Top